APIA. Condițiile pentru ca fermierii să beneficieze de subvenții pe hectar și pe animale

Fermierii care doresc să primească subvenții de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a fi eligibili.

Pentru a beneficia de plățile aferente intervențiilor enumerate mai sus, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • Să depună cererea de plată în termen. În acest an, campania de depunere a cererii unice se desfășoară între 4 aprilie și 7 iunie.
  • Să utilizeze un teren agricol cu suprafața minimă și/sau să dețină un efectiv minim de animale în exploatații cu cod ANSVSA, în conformitate cu fiecare intervenție prevăzută în PS 2023-2027. Suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor și arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha. Pentru legumele cultivate în sere și solare, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
  • Să declare toate parcelele agricole utilizate.
  • Să respecte normele privind condiționalitatea, așa cum sunt stabilite în anexa III la Regulamentul (UE) 2021/2115 și în secțiunea 3.10 din PS 2023-2027, pe întreaga exploatație agricolă, cu excepția ajutoarelor naționale tranzitorii.
  • Să prezinte la depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv elementele neproductive, se află la dispoziția lor, cu excepția adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol.

Documentele obligatorii pentru a primi subvenții

O condiție importantă impusă fermierilor pentru subvențiile APIA 2024 este prezentarea unui set minim de documente care atestă identitatea beneficiarului, dar și suprafața pe care o lucrează sau animalele deținute în exploatație. Iată care sunt documentele obligatorii pentru APIA:

  • Copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/actul de înființare/actul constitutiv/statutul/actul normativ de înființare/regulamentul de organizare și funcționare, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pașaport.
  • Dovada deținerii unui cont bancar activ.
  • Documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele neagricole, se află la dispoziția dumneavoastră, cu excepția adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului, inclusiv adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol, trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.
  • Documentele care fac dovada utilizării pajiștilor permanente.
  • Documentele care fac dovada utilizării terenurilor agricole aparținând Agenției Domeniilor Statului sau altor entități de drept public.

Trebuie dovedit că terenul este folosit

La depunerea cererii de plată sau a modificărilor aduse acesteia, trebuie să transmiteți/prezentați documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol. Inclusiv a terenurilor care conțin zone neagricole, precum și a animalelor.

Suprafețele declarate în cererile de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor de plată (7 iunie 2024) sunt neeligibile.

Fermierii depun o singură cerere la APIA pentru subvenții. Ca și în anii trecuți, fermierii depun o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren în diferite localități sau județe.

În campania 2024, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.

Puteți accesa această aplicație folosind contul dumneavoastră de utilizator ID-ul unic de înregistrare și parola utilizată la ultima logare. Pentru recuperarea parolei, în situația în care nu o mai cunoașteți, este necesar să aveți deja înregistrată în sistemul informatic APIA adresa dvs. de e-mail. Prin accesarea link-ului „Resetare parolă” din interfața aplicației, aceasta va fi schimbată și transmisă la adresa dvs. de e-mail. Procedând astfel, vă puteți recupera ușor parola.

În situația în care întâmpinați probleme la accesare, solicitați APIA la adresa de e-mail ipa.asistenta@apia.org.ro să vă furnizeze parola. În situația în care aveți nevoie de parolă doar când vă prezentați la sediul APIA pentru depunerea cererii de plată, aceasta vă va fi comunicată personal de către responsabilul de dosar.