Trei dintre cele 16 bănci comerciale care operează în Albania sunt din Grecia. Autorităţile au dat asigurări că nu se vor propaga efectele turbulenţelor din statul elen, dar analiştii consideră că Albania s-ar putea confrunta cu dificultăţi dacă va trebui să salveze subsidiarele băncilor greceşti şi ar putea fi afectată de declinul legăturilor comerciale cu Grecia.

Criza datoriilor şi închiderii băncilor din statul vecin Grecia au avut 'impact psihologic' asupra creditorilor albanezi, dar nu au avut efecte economice şi financiare, a explicat oficialul albanez.

Cele trei bănci elene prezente în Albania deţin 15,9% din totalul activelor bancare, în scădere faţă de 20% în 2010. Oficialii Băncii Centrale a Albaniei au interzis în urmă cu trei luni subsidiarelor băncilor elene să transfere fonduri băncilor mamă, dar nu le-au introdus restricţii asupra mişcărilor de capital.

'În aceste zile, au existat retrageri din depozitele subsidiarelor băncilor elene din Albania şi transferuri către alte instituţii financiare, dar la o scară redusă comparativ cu nivelul lichidităţilor acestor creditori', a afirmat Gent Sejko.

Surse bancare au declarat pentru Reuters că unele persoane care avea depozite în Albania şi-au retras economiile în 29 iunie, ziua în care au fost închise băncile din Grecia şi au fost restricţii asupra mişcărilor de capital dar ulterior ritmul retragerilor s-a diminuat. Aproximativ 600.000 de albanezi care trăiesc în Grecia au venit în cursul nopţii în Albania pentru a retrage numerar de la subsidiarele băncilor elene.

În primul trimestru din 2015, valoarea remitenţelor (transferurile de bani către Albania efectuate de cei care lucrează în străinătate) au urcat la 146,7 milioane de euro, faţă de 118,4 milioane de euro în perioada similară din 2014.

SURSA: Agerpres