Într-o postare pe pagina personală de facebook, ministrul de Finanțe anunță prăpădul făcut de PSD în ultimii ani. Potrivit ministrului, România este nevoită să se împrumute pentru a plăti împrumuturile luate în trecut de social democrați.

„România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști.

Am reușit să câștigam încrederea investitorilor internaționali și locali și ne împrumutăm la dobânzi mai mici de la o zi la alta.

Totuși, există diferențe în nivelul dobânzilor și acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, după cum se vede în tabel, diferențele apar de la modul în care politica monetară din fiecare țară decide să-și atingă obiectivul.

Am spus din primul moment că politica fiscala nu o să mai fie o sursa de instabilitate în economie și m-am ținut de cuvânt. Toate masurile pe care le luam, premiate deja cu dobânzi mai mici de investitorii internaționali, au acest obiectiv”, a scris Cîțu.

Se plătesc dobânzi din trecut

Totodată, ministrul de la Finanțe a mai precizat că țara noastră a fost nevoită să se împrumute cu aproape 40 de miliarde de lei, doar pentru a plăti dobânzile și împrumuturile din trecut.

Florin Cîțu subliniază faptul că dacă PSD „nu ar fi subminat economia națională”, în perioada de creștere economică, România ar fi avut un surplus bugetar.

„Revenind la împrumuturi. Vă rog atenție mare.

În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde lei pentru a plati împrumuturi și dobânzi care vin trecut.

Că să înțelegeți această cifra, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fară dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei.

Pe scurt, ne împrumutam să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare.

Dacă socialiștii nu ar fi subminat economia națională, ar fi avut surplus bugetar în perioada de creștere economica peste potențial, atunci astăzi ne împrumutam DOAR să acoperim deficitul bugetar. Dar socialiștii au furat 8 ani de zile și acum au tupeul să întrebe despre destinația împrumuturilor pe care le facem.

Totuși, și în aceste condiții, este foarte clar pentru TOATĂ LUMEA că suntem un guvern responsabil și nu ne batem joc de banul public. De aceea SCADE rata inflației și urmează SĂ SCADĂ și dobânzile”, a mai scris Cîțu.

SURSĂ FOTO INQUAM/Octav Ganea