Subiecte Bacalaureat 2021. Ce au avut de rezolvat elevii la Limba și Literatura Română

UPDATE: Au apărut subiectele la Limba și Literatura Română de luni, 28 iunie

Luni, 28 iunie, are loc prima probă scrisă din examenul de Bacalaureat 2021, la Limba română. Mai mult, anul acesta, pe fondul situației epidemiologice, probele de competențe nu au mai fost susținute, ci doar vor fi echivalate, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, în 2020.

Peste 133.000 de absolvenţi de liceu sunt aşteptaţi la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021.

Ce au avut de rezolvat elevii la Limba și Literatura Română

Capital.ro va reveni cu un update imediat ce subiectele propuse pentru luni, 28 iunie, vor fi făcute publice de edu.ro, alături de baremul de corectare. Ministerul Educației a mai spus că examenul de Bacalaureat 2021 va continua marți, 29 iunie, cu proba obligatorie a profilului – probă scrisă -, iar pe 30 iunie cu proba la alegere, urmânc ca pe data de 1 iulie, adică joi, să fie susținut examenul la limba maternă.

Bacalaureat 2021, Limba română – programa școlară

Programa pentru Bacalaureat 2021 la Limba română a fost aprobată prin Ordinul 3.237/2021. Ministerul Educației a eliminat anumite subiecte anul acesta, însă diferențele sunt mici față de anul 2020. Din programa de anul trecut a fost eliminată toată materia din semestrul al II-lea, mai ales că au fost probleme cu organizarea cursurilor în această perioadă.

Subiecte Bacalaureat 2021. Ce au avut de rezolvat elevii la Limba și Literatura Română

Mai mult, subiectul al III-lea din cadrul probei de Limba și Literatura română, ca de fiecare dată, constă în realizarea unui eseu dintr-un text studiat, care aparține unuia dintre scriitorii canonici. Din programa pentru Bacalaureat 2021, profil real și profil tehnologic au fost eliminați doi autori canonici, respectiv Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu. Acestea sunt modificările esențiale față de programa din 2020.

Conform programei pentru Limba și literatura română la Bac 2021, se evaluează competențele generale și specifice formate pe durata învăţământului liceal.

Se urmărește:

  • utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în diferite situaţii de comunicare
  • utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune şi de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală şi
  • stilistică în receptarea textelor literare şi nonliterare
  • punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente
  • argumentarea în scris şi oral a unor opinii în diverse situaţii de comunicare

Proba scrisă la Limba și literatura română va fi susținută de toți candidații la Bacalaureat în 2021.

Reguli la examenul de Limba română, la Bac 2021

Candidații nu au voie să între în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe sau alte obiecte, care vor fi lăsate în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Dacă elevii refuză să depoziteze aceste obiecte, ei nu vor fi primiți în examen. Obiectele interzise în examen sunt: manuale, cărți, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Subiecte Bacalaureat 2021. Ce au avut de rezolvat elevii la Limba și Literatura Română

La Bacalaureat 2021, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare. Cei care încalcă regulile sunt dați afară din examen.

Elevii care au încercat să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului. Sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video și audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen.

Candidații vor folosi numai hârtia distribuită de asistenți

Mai mult, elevii nu au voie să își treacă numele pe lucrare, în afară colțului care se sigilează. Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate, în afară rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective.

Examenul de Bacalaureat începe la ora 9.00

Elevii pot părăși sala de examen doar după o ora și jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul efectiv de lucru va fi de trei ore.

Examenul de Limba română de la BAC 2021 va începe la ora 9:00, dar absolvenții de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 și cel târziu ora 8:30. Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

Subiecte Bacalaureat 2021. Ce au avut de rezolvat elevii la Limba și Literatura Română