Departamentul american al Comerţului a anunţat, vineri, că vânzările de case noi au crescut cu 3,7% luna trecută, până la o rată ajustată sezonier de 555.000 unităţi. Cifrele oficiale sunt sub estimările analiştilor care mizau pe o creştere până la 570.000 de unităţi. 

Vânzările de case noi sunt, însă, volatile, variind în special de la o regiune la alta. De exemplu, în luna ianuarie 2016, vânzările de case noi au crescut cu 15,8% în nord-estul SUA, până la cel mai ridicat nivel de după luna ianuarie 2008, dar au înregistrat o scădere de 4,4% în vestul SUA. 

Datele publicate de Departamentul american al Comerţului mai arată că stocul de case noi de pe piaţă a crescut cu 3,5%, până la 265.000 unităţi. În plus, preţul mediu pentru o casă nouă a crescut cu 7,5% până la 312.900 dolari. 

Vânzările solide de case noi au avut loc în pofida, sau poate tocmai datorită, creşterii dobânzilor la creditele ipotecare. Este posibil ca o parte din cumpărători să îşi accelereze achiziţiile în avanpremiera unor noi majorări de dobândă. 

Pieţele financiare se aşteaptă la o accelerare a ritmului de creştere a economiei precum şi la o inflaţie mai mare de pe urma iniţiativelor preşedintelui Trump vizând reducerea taxelor şi dereglementarea. Aceasta a adus la creşterea dobânzilor pentru titlurile de stat pe 10 ani dar şi pentru creditele ipotecare. Dobânda medie la un credit ipotecar pe 30 de ani era de 4,16% săptămâna aceasta, faţă de 3,65% anul trecut. 

AGERPRES