„Preşedintele Joseph R. Biden va vorbi vineri cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Conversaţia se înscrie în cadrul eforturilor de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi China.

Cei doi lideri vor discuta despre gestionarea competiţiei între cele două ţări, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi despre alte probleme care generează preocupări pentru ambele naţiuni”, a transmis Preşedinţia de la Washington, relatează Mediafax.

SUA, profund îngrijorată de atitudinea Chinei față de războiul din Ucraina

Reamintim că luni, 14 martie, Jake Sullivan, consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru Siguranţă Naţională, a avut discuţii „substanţiale” cu Yang Jiechi, directorul Oficiului Guvernamental din China pentru Afaceri Externe.

„Consilierul pentru Siguranţă Naţională Jake Sullivan s-a întâlnit astăzi, la Roma, în Italia, cu Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist chinez şi directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe. Întâlnirea este o continuare a reuniunii în format virtual din 15 noiembrie 2021 a preşedinţilor Joseph Biden şi Xi Jinping.

Jake Sullivan a evocat o serie de probleme în relaţiile SUA-China şi au fost discuţii substanţiale pe tema războiului Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, cei doi oficiali au evidenţiat importanţa menţinerii deschise a liniilor de comunicare între Statele Unite şi China”, a transmis Casa Albă.

Totuşi, după întrunirea dintre Jake Sullivan și Yang Jiechi, un oficial de rang înalt de la Washington a spus că atitudinea Chinei față de războiul dintre Rusia și Ucraina este „profund îngrijorătoare”.

„Discuţiile de la Roma au fost intense şi directe”, a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Reamintim că, recent, China a intervenit după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că ezitarea Beijingului de a condamna agresiunea rusă din Ucraina este în contradicţie cu poziţia pe care o are China.

China s-a răzgândit? Este trădarea momentului pentru Rusia

China este una dintre țările care a refuzat până acum să se pronunțe împotriva agresiunii ruse în Ucraina, însă ultimele informații dau de înțeles că situația s-ar putea schimba, iar Rusia ar putea primi o lovitură neașteptată.

Anunțul a fost făcut joi dimineață de ministerul de Externe chinez. Acesta a respins în termeni fermi afirmaţia secretarului de stat american Antony Blinken potrivit căreia ezitarea Beijingului de a condamna agresiunea rusă în Ucraina este în contradicţie cu poziţia Chinei cu privire la Carta Naţiunilor Unite, relatează Reuters.

Mai exact, Zhao Lijian, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze subliniază faptul că China este una dintre țările care va crede întotdeauna că suveranitatea şi integritatea teritorială trebuie să fie menţinute.

Ce spun Statele Unite ale Americii?

Menționăm faptul că reacția China vine după ce, în cadrul unui interviu difuzat miercuri, Blinken a spus că faptul că Beijingul ”nu s-a pronunţat puternic împotriva” agresiunii ruse în Ucraina este contrar angajamentelor Chinei în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, responsabil pentru menţinerea păcii şi a securităţii.

„Este în totală contradicţie cu ceea ce China spune şi repetă mereu despre sanctitatea Cartei şi a principiilor de bază ale Naţiunilor Unite, printre care suveranitatea naţiunilor”, a declarat secretarul de stat al SUA.

Amintim faptul că, anterior, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a scris un articol de opinie în Washington Post, în care a afirmat că guvernul său nu știa nimic despre planurile Rusiei de a invada Ucraina și că ar fi încercat să le oprească dacă ar fi știut.

Totodată, el preciza că toate afirmațiile de până acum la adresa Chinei nu fac altceva decât să ”arunce cu noroi”, acesta menționând că mii de cetățeni chinezi se aflau în Ucraina.

Răspunsul Chinei

„Au existat afirmații că China ar fi avut cunoștințe prealabile despre acțiunea militară a Rusiei și a cerut Rusiei să o amâne până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă. Zvonurile recente susțin că Rusia caută asistență militară din partea Chinei.

Permiteți-mi să spun acest lucru în mod responsabil: Afirmațiile cum că China a știut, a acceptat sau a susținut în mod tacit acest război sunt pură dezinformare. Toate aceste afirmații servesc doar scopului de a transfera vina și de a arunca cu noroi în China. În Ucraina erau peste 6.000 de cetățeni chinezi.

China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Ucrainei, dar și cel mai mare importator de petrol și gaze naturale din lume. Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi știut despre această criză, am fi făcut tot posibilul să o prevenim”, a scris Qin Gang.

Totodată, oficialul mai preciza că poziția Chinei față de ucraina este una obiectivă și imparțială, subliniind în același timp faptul că nicio sancțiune impusă nu va aduce pacea.

„În ceea ce privește Ucraina, poziția Chinei este obiectivă și imparțială: scopurile și principiile Cartei ONU trebuie respectate pe deplin. Trebuie respectate suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei. Preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și toate eforturile care sunt favorabile soluționării pașnice a crizei trebuie sprijinite.

Având în vedere acest lucru, amenințările împotriva entităților și întreprinderilor chineze, așa cum au spus unii oficiali americani, sunt inacceptabile. Nici războiul, nici sancțiunile nu pot aduce pacea”, se mai arată în textul de opinie al ambasadorului Beijingului în Statele Unite.