Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat că Rusia a renegat un acord cu Ucraina ce a oferit un preţ redus al gazelor naturale în schimbul unui contract de închiriere pe 25 de ani a facilităţilor flotei de la Marea Neagră.
   

'Noi condamnăm eforturile Rusiei de a utiliza energia ca instrument de coerciţie împotriva Ucrainei', a spus ea. 'Ucraina plăteşte acum 485 de dolari (1.000 de metri cubi), un preţ în mod clar nu stabilit de forţele pieţei şi mult peste preţul mediu plătit de membrii UE'.
   

'Statele Unite iau măsuri imediate pentru a ajuta Ucraina, inclusiv prin furnizare de finanţare de urgenţă, asistenţă tehnică în domeniul securităţii energetice, eficienţei energetice, reformei sectorului energetic', a adăugat ea.
   

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi liderii europeni că Rusia ar putea reduce livrările de gaze naturale către Ucraina, dacă Kievul nu îşi plăteşte facturile şi a adăugat că acest lucru ar putea conduce la o reducere de livrări ulterioare spre Europa, aminteşte Reuters.
   

Rusia, un furnizor important de gaze naturale, a anexat recent regiunea Crimeea de la Ucraina.AGERPRES