Traian Băsescu trage un semnal de alarmă: Mulți nu au înțeles gravitatea momentului

Într-o intervenție televizată, Traian Băsescu a subliniat că decizia Statelor Unite de a elimina România din programul Visa Waiver are o semnificație politică majoră, departe de a fi doar o chestiune tehnică sau administrativă.

Băsescu a sugerat că, deși nu este momentul pentru o analiză completă, semnalul transmis de Washington nu trebuie ignorat.

„Sunt convins că nici mulți oameni politici nu au înțeles ce s-a întâmplat. Retragerea României de pe lista programului Visa Waiver, care este acum definitivă, reprezintă un semnal politic extrem de grav.

Cred că nu este încă momentul să discutăm în profunzime semnificația acestei decizii, dar este un semn de alarmă”, a declarat fostul președinte la România TV.

Relația politică, baza pentru cooperarea militară

Fostul președinte a reamintit că parteneriatul strategic dintre România și SUA s-a construit în primul rând pe încrederea politică, obținută prin discuții directe la cel mai înalt nivel, inclusiv cu fostul președinte american George W. Bush.

Traian Băsescu a spus că „SUA nu trimit armata până când relația politică nu este perfectă”, adăugând că „eu am construit această relație politică în urma unor discuții directe cu președintele Bush – o relație politică ce a dus la summitul NATO de la București din 2008. După ce s-a creat încrederea, s-a făcut pasul următor, cu componenta de securitate”.

Acest cadru politic a permis apoi dezvoltarea cooperării militare, culminând cu instalarea sistemului de apărare de la Deveselu.

Traian Băsescu
SURSA FOTO: evz.ro

Avertisment: risc de retragere a interesului strategic american

Traian Băsescu avertizează că excluderea României din Visa Waiver ar putea fi doar începutul unui proces mai amplu, cu consecințe majore asupra interesului american în regiune.

Fostul lider de la Cotroceni își exprimă îngrijorarea că România riscă să fie percepută drept o țară instabilă din punct de vedere politic sau strategic, ceea ce ar putea afecta prezența și angajamentele americane.

„Mă tem că ar putea fi începutul unui proces invers: retragerea militarilor, scăderea interesului economic. Mă tem că s-ar putea crea o zonă tampon ucraineano-română. Poate par excesiv de îngrijorat, dar e bine să punem răul înainte ca să putem acționa”, a mai spus Traian Băsescu.

Reacția oficială a SUA și poziția MAE

Decizia de retragere a României din programul Visa Waiver a fost luată de Departamentul de Securitate Internă al SUA, fiind motivată prin „probleme de securitate și imigrație”.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că regretă această decizie și a reiterat faptul că România îndeplinea criteriile tehnice necesare.

La rândul său, partea americană a menționat că „România poate fi reconsiderată pentru admiterea în cadrul VWP în viitor”.

De asemenea, autoritățile americane au reafirmat recunoștința pentru parteneriatul strâns cu România și cooperarea bilaterală în domeniul securității.