Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, rata şomajului a urcat în decembrie la 4,7%, de la 4,6% luna precedentă, în condiţiile în care prima economie a lumii a creat 156.000 de noi locuri de muncă. Datele pentru octombrie şi noiembrie au fost revizuite în creştere, fiind create 19.000 de locuri de muncă în plus faţă de previziunile iniţiale. Pe ansamblul anului trecut, economia SUA a creat 2,16 milioane de locuri de muncă. 

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele. 

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,9%, cel mai semnificativ avans din iunie 2009. În noiembrie, salariul mediu orar a urcat cu 2,5%. 

Preşedintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a declarat anterior că economia americană trebuie să creeze 100.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună pentru a putea ţine pasul cu creşterea populaţiei active. 

În plus, planul câştigătorului alegerilor prezidenţiale din SUA, Donald Trump, de a majora investiţiile în infrastructură şi a reduce taxele ar putea încuraja companiile să facă noi angajări ceea ce ar accelera creşterea economică în următorii ani.

AGERPRES