Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a scăzut săptămâna trecută cu 13.000, până la 253.000, cel mai redus nivel înregistrat din noiembrie 1973. Scăderea depăşeşte cu mult estimările analiştilor, care se aşteptau ca numărul cererilor pentru ajutor de şomaj să coboare până la 270.000. 

Media ultimelor patru săptămâni în ceea ce priveşte numărul de solicitări, considerată un indicator mai elocvent al tendinţei pieţei muncii, a scăzut cu 1.500, până la 265.000 cereri, fiind cel mai redus nivel din decembrie 1973. 

Datele referitoare la scăderea noilor cereri pentru ajutoare de şomaj vin să întărească opiniile referitoare la îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii. Rata şomajului în SUA a urcat la 5% în martie, însă numărul noilor locuri de muncă create de cea mai puternică economie a lumii a depăşit aşteptările analiştilor. 

Luna trecută au fost create 215.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiştilor care se aşteptau la 203.000 de noi joburi. 

Cu toate acestea, în martie, rata şomajului a urcat la 5%, de la 4,9% în februarie – când s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele. 

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, o creştere similară cu cea din 2014. SUA nu au mai înregistrat din 2005 un avans anual de peste 3%. 

În ianuarie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50% şi a estimat că ritmul de creştere al primei economii mondiale a încetinit. 

Aprecierea dolarului a dus la scăderea exporturilor şi încetinirea avansului PIB-ului SUA, dar Fed "monitorizează atent" evoluţiile economice şi financiare globale şi estimează impactul lor asupra pieţei forţei de muncă şi asupra inflaţiei, a anunţat Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC). Instituţia a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, dar a previzionat că piaţa muncii din SUA va rămâne solidă, iar inflaţia va creşte. 

AGERPRES