Documentul, intitulat 'Despre Strategia de Securitate Naţională a Federaţiei Ruse', a fost semnat de liderul de la Kremlin în ajunul Anului Nou şi înlocuieşte versiunea din 2009, susţinută de preşedintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, în care nu erau menţionate nici SUA şi nici NATO.

Documentul apreciază că Rusia a reuşit să-şi sporească rolul în soluţionarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale. Acest rol sporit a provocat o reacţie din partea Occidentului, se arată în document. 'Întărirea Rusiei se produce pe fundalul unor noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, care au o natură complexă şi interdependentă', se adaugă în document. Faptul de a avea o politică independentă, 'atât pe plan internaţional, cât şi intern', a provocat 'o replică din partea SUA şi a aliaţilor lor, care se străduiesc să-şi păstreze dominaţia pe scena internaţională'. Aceasta, în schimb, riscă să ducă la 'presiuni politice, economice, militare şi informaţionale' asupra Rusiei, se mai scrie în document.

În noua strategie a Rusiei se menţionează că Statele Unite şi Uniunea Europeană au sprijinit 'o lovitură de stat anticonstituţională în Ucraina', care a dus la o divizare profundă a societăţii ucrainene şi la conflict armat. Totodată, şi extinderea NATO este calificată drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, iar în document se atrage atenţia că SUA şi-au extins reţeaua de laboratoare biologice ale armatei în vecinătatea Rusiei.

Documentul, care serveşte drept reper pentru elaborarea de către diversele organisme ale statului a strategiei privind securitatea naţională, nu menţionează Siria, cu toate că, la 30 septembrie, Rusia a început să efectueze raiduri aeriene în această ţară, vizându-i cu precădere pe rebelii antiguvernamentali, care se opun regimului lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei. AGERPRES