SUA lansează noi acuzații la adresa Rusiei: Supervizează și coordonează aceste operațiuni de triaj

Adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel, a transmis miercuri că oficialii din administraţia prezidenţială a Rusiei supervizează şi coordonează triajul a sute de mii de persoane,

„Avem informaţii potrivit cărora oficiali din administraţia prezidenţială rusă supervizează şi coordonează aceste operaţiuni de triaj”, a transmis oficialul american într-o conferință de presă, conform afp.com

De asemenea, acesta susține că oficialii ruși de la cel mai înalt nivel „furnizează liste cu ucraineni de ţintit”.

„Rusia desfăşoară aceste operaţiuni în cadrul eforturilor sale vizând anexarea unor părţi ale teritoriului Ucrainei aflate sub controlul său”, a mai spus oficialul american.

Ucraina acuză forțele ruse de maltratarea angajaților ucraineni de la Zaporojie

În altă ordine de idei, amintim că agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele militare ruse care au ocupat, încă din luna martie, centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei că i-au răpit şi maltratat personalul.

Chiar dacă centrala este ocupată de către militarii ruși, angajații centralei sunt cetățeni ucraineni care lucrează acolo încă dinantea invaziei militare în Ucraina. Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania deține nicio informație despre unde s-ar afla unii dintre angajați în prezent, acesta a mai adăugat că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.

Președintele companiei a afirmat că este foarte dificil ca angajații să-și desfășoare activitatea în astfel de condiții sub presiune în cadrul centralei de la Zaporojie, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de important este să mențină standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.

Potrivit declarațiilor lui Kotin, în jur de 1.000 de angajaţi ucraineni menţin instalaţia în funcţiune. Prin comparaţie, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în raportul său despre centrală publicat la începutul acestei săptămâni, a descris situaţia ca nesustenabilă. AIEA a avertizat cu privire la lipsa de personal şi a spus că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale. A mai precizat că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.