SUA: Jos Biden pregătește reforme istorice. La câteva săptămâni după aprobarea cheltuielilor de 1,9 trilioane de dolari pentru a accelera ieșirea economică a Statelor Unite din criza sanitară, președintele Joe Biden își lansează cel mai mare pariu referitor la viitor – o contribuție și mai mare, de 2,25 trilioane de dolari, care va fi utilizată într-un răstimp de opt ani.

În timp ce primul pachet se referă la situații de urgență, cum ar fi sprijinirea familiilor în timpul pandemiei, noul plan are o ambiție structurală și caută o transformare a contractului social american.

SUA: Jos Biden pregătește reforme istorice. Pauză de la cele trei decenii de reduceri fiscale continue

Suma include aproximativ 750 de miliarde de dolari pentru înnoirea infrastructurii (drumuri, căi ferate, transportul energiei electrice), 180 de miliarde de dolari pentru cercetare și tehnologie, 300 de miliarde de dolari pentru revitalizarea industriei americane în sectoare strategice a căror întâietate este amenințată în prezent și alte 100 de miliarde de dolari pentru furnizarea internetului în bandă largă.

Există, de asemenea, o seamă de măsuri ecologice, cum ar fi generarea de energie curată, electrificarea transportului, captarea carbonului și îmbunătățirea canalizărilor.

Biden propune să finanțeze cheltuielile prin majorarea impozitelor pe profiturile companiilor de la 21%, la 28%, o pauză de la cele trei decenii de reduceri fiscale continue.

De asemenea, se aşteaptă un anunț suplimentar de 1 trilion de dolari în următoarele săptămâni, cu accent pe educație și pe sprijinul acordat familiilor cu venituri mici. În schimb, se va proceda la o creștere a impozitelor pentru cei mai bogați, o promisiune de campanie a președintelui.

Spre deosebire de pachetul de urgență, aprobat cu ușurință de Congres în luna februarie, noua direcție spre mai multe cheltuieli, impozite și alocarea investițiilor de către stat nu vine fără controverse, scrie publicația braziliană FOLHA ONLINE.

Efort de revigorare a capitalismului american

Probabil că va exista mai multă lentoare și vor apărea dificultăți în procesul legislativ, dar astăzi pare probabil ca o mare parte din propunerile liderului democrat să avanseze.

Dacă va avea succes, Biden va fi obținut instrumente pentru cea mai ambițioasă încercare de a transforma contractul social american din anii ’60 sau chiar de la New Deal-ul din anii ’30.

Comparațiile sunt utile, dar provocările contemporane sunt foarte diferite. Ceea ce contează este că astăzi există semne privind un spațiu politic sporit pentru un efort de revigorare a capitalismului american, încolţit de o concurență chineză acerbă.

Transferul acestei dinamici către alte țări, precum Brazilia, nu este imediat. Libertatea Statelor Unite de a cheltui este mult mai mare, având în vedere rolul central al dolarului în sistemul internațional și ar trebui cântărită în ţările ale căror monede sunt mai puțin acceptate.

În cazul brazilian, calea nu este reprezentată de creșterea pură și simplă a cheltuielilor. Reformele cuprinzătoare sunt fundamentale pentru a flexibiliza bugetul, răspunzând noilor priorități și revizuind sistemul fiscal în favoarea eficienței și progresivității.