Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre numărul deceselor cauzate de pandemia de coronavirus. Mai exact, potrivit acestuia, România a înregistrat în luna noiembrie a anului 2020 cea mai înaltă mortalitate lunară de la cel de-al Doilea Război Mondial.

„România a înregistrat în luna noiembrie a anului trecut cea mai înaltă mortalitate lunară de la cel de-al doilea Război Mondial încoace – mortalitate lunară”, a transmis medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce anul trecut s-a înscris oficial în Partidul Social Democrat, în deschiderea videoconferinţei Profit Health.forum.

Totodată, reprezentantul României la OMS a mai precizat că pandemia a devenit o mare problemă pentru pacienții care sufereau de boli cronice, dar și pentru cei care aveau cancer. În cazul acestora, timpul de așteptare a crescut, diagnosticul și tratamentul au întârziat, iar în unele cazuri aceste chestiuni au fost fatale.

În același timp, profesorul Rafila susține că perioada care a trecut a scos la iveală toate vulnerabilitățile sistemului medical din România, lucru care ne-ar putea ajuta pe viitor în găsirea anumitor soluții pentru a nu mai întâmpina astfel de probleme.

„Lucrul acesta, de fapt, ne arată că există în continuare vulnerabilităţi la nivelul sistemului de sănătate şi avem ocazia acum să încercăm să abordăm aceste lucruri”, a subliniat Rafila.

Coronavirusul în România

De menționat este faptul că, din luna noiembrie și până în prezent, pandemia s-a mai calmat. Astfel, până astăzi, 5 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 977.986 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  Totodată, 875.487 de pacienți au fost declarați vindecați, potrivit datelor publicate luni de GCS.

De asemenea, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.611 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În ceea ce privește numărul deceselor, până luni, 5 aprilie, 24.190 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Astfel, în intervalul 04.04.2021 (10:00) – 05.04.2021 (10:00) au fost raportate 120 de decese (64 bărbați și 56 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Ilfov și Municipiul București.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu