Într-o scrisoare adresată în special Camerei Reprezentanţilor, controlată de opoziţia republicană, Jack Lew a cerut parlamentarilor să acţioneze rapid pentru a majora plafonul de îndatorare al SUA, fixat în prezent la 16.700 miliarde de dolari.
‘Dacă Guvernul va ajunge în situaţia în care va fi incapabil să-şi plătească datoriile, rezultatele ar putea fi catastrofale’, a avertizat secretarul Trezoreriei.
Plafonul datoriei publice a SUA, care în prezent este de 16.700 de miliarde de dolari, ar fi fost atins încă din luna mai a acestui an dacă Guvernul de la Washington nu ar fi redus unele cheltuieli, precum suspendarea investiţiilor în fondurile de pensii de stat.
Republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor, intenţionează să condiţioneze majorarea plafonului datoriei de adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor şi deficitului, printre care şi eliminarea unor prevederi din proiectul de reformă a sistemului de sănătate promovat de preşedintele Barack Obama, votat în 2010 şi care ar urma să intre deplin în vigoare în 2014.
Miercuri, în jurul orei 16.00 GMT, în Senatul american ar urma să aibă loc un vot de procedură pentru a demara în mod oficial examinarea proiectului de buget temporar adoptat vineri de Camera Reprezentanţilor în ideea de a putea permite statului federal să se finanţeze şi după 1 octombrie, când începe exerciţiul bugetar 2014. Camera Reprezentanţilor şi Senatul trebuie să adopte un text identic până luni pentru a putea evita o închidere parţială a serviciilor publice.
Autorităţile federale din SUA sunt pregătite să trimită mai multe sute de mii de funcţionari în concediu fără plată peste aproximativ o săptămână, în cazul în care Congresul nu va reuşi să depăşească impasul cu privire la bugetul pentru anul viitor, o situaţie care s-a mai înregistrat în 1995 în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.
Sursa: Agerpres