Dacă va fi adoptat, proiectul poate fi socotit o declaraţie americană de război la adresa politicii expansioniste energetice a Rusiei în Europa.

Iniţiativa legislativă este denumită‘‘European Energy Security and Diversification Act of 2019’’ şi aparţine congresmanului republican Adam Daniel Kinzinger, scrie Economica.net.

Practic, dacă va fi votat, proiectul de lege va aduce Europei de Est fonduri publice americane de un miliard de dolari pentru susţinerea proiectelor energetice din Europa de Est care ar avea ca scop scăderea dependenţei faţă de gazele ruseşti, pe lângă cele din alte surse. Statele Unite sunt un oponent declarat al gazoductului Nord Stream 2, proiect susţinut în special de Rusia şi Germania, pe motiv că Rusia nu exportă doar gazele Gazprom europenilor, ci îşi extend influenţa politică asupra continentului. Dacă va fi votat, proiectul de lege va fi şi o manifestare concretă a americanilor în această chestiune, dincolo de declaraţii. Evident, SUA au şi un alt interes economic, acela de a vinde cât mai mult gaz lichefiat Europei.

Scopul proiectului de lege este “prioritizarea eforturilor și îmbunătățirea coordonării dintre agențiile Statelor Unite pentru încurajarea statelor din Europa Centrală și de Est să își diversifice sursele de energie și căile de furnizare, să crească securitatea energetică a Europei și să ajute Statele Unite să își atingă obiectivele globale privind securitatea energetică, precum și în alte scopuri”.

Declaraţia din punct de vedere politică a iniţiatorului lasă puţin loc de echivoc. Este “de a avansa politica externă și obiectivele de dezvoltare ale Statelor Unite prin asistarea țărilor din Europa Centrală și de Est în reducerea dependenței de resursele energetice din țări care folosesc dependența energetică pentru influență politică inadecvată, cum ar fi Federația Rusă, care a utilizat gazele naturale pentru a constrânge, intimida și influența alte state”.

În limita a un miliard de dolari, fonduri publice americane, care să fie cheltuite în următorii patru ani, vor putea fi finanţate orice proiecte private care se referă susţinerea investiţiilor private în proiecte de diversificare a surselor de energie, de noi infrastructuri de transport şi de interconectări în Estul Europei.