Administrația Joe Biden ia în considerare o posibilă ridicare a interdicției privind vânzările americane de arme ofensive către Arabia Saudită, spun surse apropiate acestei chestiuni, adăugând că o decizie finală în acest sens va fi luată în funcție de progresele pe care Riadul le va face în ceea ce privește încheierea războiului din Yemen.

În ultimele luni, au avut loc mai multe întâlniri desfășurate la Riad și Washington, în cadrul cărora oficialii saudiți de rang înalt au cerut omologilor americani, în nenumărate rânduri, să renunțe la politica de a vinde doar arme defensive principalului său partener.

Un oficial american a declarat pentru presa internațională că momentan nu se poartă astfel de discuții, în timp ce alți doi au spus că deliberările interne de peste ocean sunt informale, acestea aflându-se într-un stagiu timpuriu.

Pe de altă parte, locatarul de la Casa Albă a arătat că dorește să refacă legăturile cu Arabia Saudită, chiar dacă acum acestea sunt tensionate. Momentul nu este unul ales la întâmplare, având în vedere că președintele american caută creșterea livrărilor de petrol din Golf. De asemenea, acesta dorește și stabilirea unor legături de securitate mai strânse între țările arabe și Israel.

SUA și Israelul fac presiuni asupra aliaților arabi pentru un pact comun de apărare pe fondul tensiunilor din Iran

Statele Unite și Israelul încearcă să pună bazele unei alianțe de securitate cu statele arabe care să conecteze sistemele de apărare aeriană pentru a combate atacurile iraniene cu drone și rachete în Orientul Mijlociu, au declarat patru surse familiare cu acest plan, scrie Reuters.

Ideea, care ar folosi tehnologie israeliană, ar putea căpăta amploare în timpul opririlor președintelui Joe Biden în Israel, teritoriile palestiniene și Arabia Saudită, în cadrul unei călătorii care va avea loc între 13 și 16 iulie, au declarat două dintre sursele care au fost informate despre aceste planuri.

Pe măsură ce tensiunile regionale au crescut din cauza programului nuclear contestat al Teheranului, Israelul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și unele părți ale Irakului au fost supuse unor atacuri cu rachete sau drone revendicate sau atribuite milițiilor susținute de Iran.

Discuțiile sunt încă într-un stadiu incipient și au întâmpinat deja rezistență din partea mai multor țări arabe care refuză să facă afaceri cu Israelul, au declarat cele patru surse.