Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale FOMC nu a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, nemodificată din decembrie 2015, dar analiştii se aşteaptă la o decizie în acest sens în această toamnă.

Cheltuielile gospodăriilor au crescut semnificativ iar rata şomajului a scăzut în ultimele două luni, se arată în comunicatul FOMC.

Conform datelor oficiale, în prezent rata inflaţiei în SUA se situează la 1,6%, sub ţinta Fed de 2%.

"Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale se aşteaptă ca actualele condiţii economice să ducă la o creştere graduală a ratei dobânzii, care ar urma să rămână, pentru o perioadă de timp, sub nivelul aşteptat să predomine pe termen lung", se arată în comunicatul Fed.

În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009.

Încetinirea economiei americane în primul trimestru nu a fost atât de gravă precum se estima iniţial, graţie exporturilor şi investiţiilor care au contracarat încetinirea cheltuielilor de consum.

Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii luna trecută cea de a treia estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada ianuarie-martie 2016, conform căreia economia americană a înregistrat o creştere de 1,1% în ritm anual, în loc de un avans de 0,8% cât s-a anunţat anterior.

Performanţele peste aşteptări ale economiei americane în primul trimestru se explică în principal prin evoluţia exporturilor, care au fost revizuite în sus până la o creştere de 0,3%, în loc de o scădere de 2% cu s-a anunţat iniţial.

De asemenea, investiţiile companiilor au încetinit cu 0,4% în loc de o contracţie de 1,5% cât s-a anunţat iniţial. În schimb, chletuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au fost revizuite în jos până la o creştere de 1,5% în loc de un avans de 1,9% preconizat iniţial.

Departamentul american al Comerţului va da publicităţii în data de 29 iulie prima sa estimare cu privire la evoluţia PIB-ului în trimestrul al doilea. Majoritatea experţilor se aşteaptă la o accelerare a ritmului de creştere a economiei americane în perioada aprilie-iunie de peste 2%. AGERPRES