Desi pare paradoxal, initiatoarele acestui comando tehnologic anti-hackeri sunt eternele rivale Microsoft Corporation si Oracle Corporation. Comandamentul noii aliante cuprinde 19 firme ale caror site-uri, produse/servicii (hardware, software, e-mai- si e-commerce, IS etc.) au avut cel mai mult de suferit i ultimii doi ani: AT&T, Cisco, IBM, Intel, Kpmc, Oracle, Microsoft, Norton, Hewlett-Packard, Computer Science etc.
Practic, la Atlanta s-a ifiintat – printr-un aranjament contractual cu firma Internet Security Systems Inc. – centrul de urgente IT-ISAC (Information Technology – Information Sharing and Analysis Center), care lucreaza 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamina. S-a constituit si un fond de 750.000 dolari necesar operatiilor de supraveghere, informare reciproca, depistare si contracarare a cyber-atacurilor. La aceasta alianta pot adera si alte companii, contra unei sume de 5.000 de dolari/an si i respectul logisticii comune de actiune: impartirea sarcinilor i functie de specificul fiecarei companii membre, dezvaluirea punctelor vulnerabile ale propriilor produse si/sau servicii si informarea rapida a tuturor partenerilor asupra fiecarei tentative de spargere a site-urilor, de inoculare a unui nou virus sau de modificare a datelor din fisiere.
Chiar ex-presedintele american Bill Clinton a cerut imperativ liderilor din sectoarele informatic si de top-technology sa constituie aceasta alianta, dupa ce, anul trecut, hackerii au paralizat i repetate rinduri traficul informational al celor mai folosite site-uri mondiale de e-mail si e-commerce (Yahoo, Amazon, eBay, CNN.coms, GoConsultancy, EM Trade etc.).
in perspectiva elaborarii antidoturilor contra cyber-atacurilor initiate din Europa de Est si Asia, precum si a mentinerii securitatii retelelor informatice internationale, ifiintarea acestei uniuni reflecta dependenta acuta a celor mai importante sectoare industriale, comerciale si administrative, de fiabilitatea tehnologiei IT. Chiar secretarul american de stat pentru comert, Norman Mineta, a subliniat ca „neutralizarea canonadei concertate a hackerilor, i special din Rusia, China, Bulgaria, Rominia, a devenit o prioritate nationala si, implicit, mondiala”. in acest context, trebuie amintit ca exista deja alte trei aliante similare care acopera sistemul international bancar, telefonia si industria electronica; iar alte doua aliante este preconizat a se ifiinta pentru protectia companiilor de petrol si gaze, pecum si a sectorului de transporturi.
Sfidind IT-ISAC, hackerii riposteaza
Parca pentru a itari remarca presedintelui ITAA (Asociatia Americana de Tehnologie Informatica), Harris Miller, conform caruia „ideea de a prezenta pe primele pagini ale marilor ziare internationale initiativele noii structuri este neavenita, dind posibilitatea oricarui hacker sa exploateze vulnerabilitatile companiilor informatice”, i zilele de 25-26 ianuarie a.c. site-urile MSN.com, Homepage, microsoft.com si portalul firmei Microsoft (recent acuzata de icalcarea legii americane antitrust) au fost ighetate („denial of service”) pentru perioade succesive de cite 15 minute; (ba) mai mult, intrusii au inundat reteaua cu mesaje si cereri de date „servite” itr-o avalansa incredibila. Parca ar fi fost o aniversare a atacului din ianuarie 2000, cind licitatiile on-line asistate de operatorul eBay au fost anulate. Iar la iceputul lunii februarie a.c., lucrarile Forumului Economic Mondial, care se desfasoara la Davos, au fost perturbate prin afectarea site-ului www.cnbceurope.com/davos (service al companiilor NBC si Dow Jones) care asigura transmiterea dezbaterilor.