Potrivit BP, în 2014 producţia de petrol a SUA a ajuns la un nivel record de 1,6 milioane de barili pe zi. De asemenea, a crescut şi producţia de gaze naturale a SUA, care a trecut în faţa Rusiei în calitate de producător de hidrocarburi.

'Asistăm la un transfer de ştafetă în topul marilor furnizori globali de energie. Implicaţiile evoluţiei şistului în SUA sunt profunde', a declarat economistul şef al BP, Spencer Dale.

Rusia a fost responsabilă în 2014 pentru 12,7% din producţia mondială de petrol, 16,7% din producţia mondială de gaze naturale şi 4,3% din producţia mondială de cărbune. În total, Rusia a fost al treilea mare producător mondial de combustibili fosili, după China şi SUA.

Cealaltă concluzie importantă în studiul BP este că în 2014 consumul de energie a Chinei a avut cea mai mică creştere de după criză fianciară asiatică de la finele anului 1990, pe măsură ce economia a încetinit iar autorităţile de la Beijing au început să reducă dependenţa de industria grea. 'Creşterea înregistrată de unele sectoare industriale cu cel mai mare consum de energie, precum oţelul şi cimentul, care au înflorit în timpul industrializării rapide a Chinei, a intrat practic în colaps în 2014' a apreciat Spencer Dale.

În cazul SUA, creşterea producţiei de petrol şi gaze a modificat în mod profund economia americană. Combustibilii ieftini au dus la o revenire a industriei manufacturiere în SUA, ţară care a produs anul trecut aproximativ 90% din energia pe care a consumat-o. Potrivit datelor BP, anul trecut importurile de energie ale SUA au fost echivalente cu 1% din PIB, în condiţiile în care în 2007, înaintea crizei financiare, importurile de energie ale SUA au fost responsabile pentru jumătate din deficitul de cont curent de 5% din PIB.

Referindu-se la ceilalţi producători de petrol din afara OPEC, raportul BP susţine că Brazilia şi Canada au înregistrat şi ele producţii record de ţiţei anul trecut ceea ce a obligat OPEC să-şi modifice strategia şi să renunţe la susţinerea preţului în favoarea menţinerii cotei de piaţă.

Pe partea cererii de petrol, BP estimează că ţările din afara Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) au fost responsabile anul trecut pentru aproape toată creştere consumului mondial de ţiţei cu 800.000 barili pe zi. Consumul de petrol al Chinei a crescut cu 390.000 de barili pe zi, cea mai mare creştere din lume. În schimb, consumul de petrol în statele dezvoltate a scăzut cu 1,2%, cea de a opta scădere în ultimii nouă ani.

În ceea ce priveşte consumul mondial de gaze naturale, BP estimează că aceasta a crescut cu 0,4% anul trecut, comparativ cu creşterea medie de 2,4% înregistrată în ultimii 10 ani. Consumul mondial de cărbune a crescut şi el tot cu 0,4%, mai mic decât creşterea medie anuală de 2,9% înregistrată în ultimul deceniu. În aceste condiţii ponderea cărbunelui în consumul de energie primară a scăzut până la 30%, se arată în raportul BP.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: