Luni, 21 februarie, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat că dacă Rusia va invada Ucraina, atunci confruntarea militară „va fi un război dus contra poporului ucrainean pentru a-l reprima, a-l zdrobi, a-l răni”, a spus acesta pentru postul de televiziune american NBC.

Conform spuselor sale, un atac militar rus ar fi „brutal în mod particular şi ar costa vieţi de ucraineni şi de ruşi, fie ei civili sau militari.”

Kremlinul vrea să elimine anumiți oficiali ucrainieni

Deja Statele Unite ale Americii au avertizat ONU (Organizația Națiunilor Unite) despre existenţa unei liste negre, elaborată de autoritățile ruse, cu ucraineni, care ar urma să fie eliminaţi, dacă va avea loc un război între Rusia și Ucraina, potrivit unei scrisori oficiale consultată de AFP.

În prezent, Washington posedă „informaţii credibile care indică faptul că forţele ruse stabilesc liste cu ucraineni de ucis sau de trimis în lagăre în caz de ocupare militară” a Ucrainei, scrie în respectiva scrisoare trimisă Înaltului Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului – Michelle Bachelet.

De altfel, o reprezentantă a Departamentului de Stat al SUA susține că o invazie rusă ar putea însemna persoane răpite sau oameni torturați, ţintele principale fiind disidenţii politici.

Reamintim că, în contextul tensionat actual din Europa de Est, Dan Dungaciu, analist de politică externă, susține că adevăratul scop al Rusiei este de a federaliza Ucraina, precizând că NU crede că va fi un război, însă vor avea loc jocuri strategice.

De asemenea, el spune că Kremlinul nu are niciun motiv să invadeze Kievul, însă are motive să controleze anumite teritorii ucrainiene.

A ieșit la iveală adevăratul plan al lui Vladimir Putin

„Ceea ce contează pentru Federaţia rusă e să apere Rusia şi Moscova (…). Pentru Federaţia rusă păstrarea Ucrainei sau neintrarea Ucrainei în NATO şi a Belarus sunt linii roşii, nu sunt opţiuni emoţionale. E o chestiune strategică. Cu aceste două state în NATO şi în Uniunea Europeană, Rusia devine de neapărat.

În situaţia concretă, masarea trupelor pe care ni le prezintă harta a avut mai degrabă un scop de negociere, nu de invazie. Rusia nu are niciun motiv să invadeze Ucraina, dar are un motiv să controleze aceste teritorii sau să obţină garanţii că aceste teritorii nu se vor duce în NATO niciodată. Aceasta este prima cerinţă.

A doua cerinţă: pe lângă faptul că Ucraina nu va intra în NATO, NATO să nu intre în Ucraina, că NATO foloseşte teritoriul Ucrainei pentru a ataca Federaţia rusă.

(…) Federaţia rusă, dacă ar vrea să invadeze Ucraina, ar însemna că tot ce am învăţat noi despre ruşi în ultimii ani nu mai e valabil. Tot ce a făcut până acum Federaţia rusă a fost extrem de bine calculat în termeni strategici, de costuri şi nu rezonează cu nimic o invazie a Ucrainei, nu are cum să controleze Ucraina, chiar dacă o învinge”, a explicat Dan Dungaciu la Antena 3.

„Rusia vrea să ţină Ucraina împreună şi să controleze Ucraina printr-o bucată din Doneţk şi Lugansk. Scopul e federalizarea Ucrainei, în aşa fel încât Rusia să controleze acest spaţiu, direct sau indirect. Toată lumea ştie că un război nu va fi!”, a adăugat acesta.

Risc uriaș pentru România

„S-ar putea ca federalizarea din Ucraina să fie translatată şi în Republica Moldova, iar Transnistria să devină un soi de Donbas. Acesta este pericolul pentru noi, ca Republica Moldova să fie federalizată şi să avem o Ucraină şi o Republica Moldova controlate mai mult sau mai puţin de Federaţia rusă”, a concluzionat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politic.