Investitiile directe facute dupa 1990 de companiile americane in Romania s-au majorat spectaculos in ultimii ani: cu 40% in 1998, cu 50% in 1999 si cu 18,3% in 2000, cand au atins 693 milioane USD. Mai bine de jumatate (53%) din aceste investitii reprezinta societati mixte si proiecte greenfield, restul fiind participari ale capitalului american la diverse privatizari.
Analiza efectuata de Ambasada Statelor Unite aduce in completare informatii oferite de cele peste 2.500 de companii cu capital american aflate in Romania. Din studiu a reiesit ca 700 milioane USD scapa statisticilor romanesti, care retine doar investitiile directe.
Astfel, trebuie adaugate plasamentele facute pe pietele de capital: cel putin 500 milioane USD, adica 60% din investitiile de portofoliu straine. Dintre fondurile de investitii cu capital american, cele mai active sunt New Century Holding (200 milioane USD), Advent Central and Eastern Europe (40), Romanian-American Enterprise Fund (40), Romania and Moldova Direct Fund (40). In plus, multinationalele din S.U.A. au adus, prin corporatii si filiale inregistrate in terte tari (indeosebi Olanda si Cipru), alte 195 milioane USD.
Fabricile din S.U.A. se muta la poalele Carpatilor
Facand suma, rezulta un impresionant volum de 1,4 miliarde USD, care insa nu include cele 350 milioane USD reprezentand investitii trecute in contul companiei Coca-Cola, cu baza in Grecia. Faimoasa multinationala are azi 6 fabrici si 41 de depozite in Romania. Un studiu al Universitatii din Carolina de Sud arata ca efectul de multiplicare al investitiilor Coca-Cola in Romania este de 1:10, activitatea celor 2.500 de angajati generand alte 25.000 de locuri de munca in industriile conexe.
Alte investitii directe importante sunt cele ale companiilor Timken (75 milioane USD), Trinity Industries (55 milioane USD), Solectron (35 milioane USD) etc. Socotind si proiectele de cooperare si furnizarea de tehnologie ori de bunuri de consum, observam ca mai toate numele mari ale economiei americane sunt deja prezente in tara noastra.
Un caz interesant si extrem de semnificativ este cel al grupului Wisconsin Machine Tool, care a cumparat deja doua fabrici de masini-unelte: Titan Bucuresti si Saro Targoviste, platind 12 milioane USD. Reprezentantii Wisconsin marturisesc ca o investitie similara in S.U.A. i-ar fi costat 200 milioane USD. Analizand si costurile fortei de munca, ei au decis recent sa transfere toate capacitatile de productie in Romania. Variantele erau: Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, dar solutia romaneasca s-a dovedit net mai avantajoasa.     

Romania devine o tinta majora pentru capitalul american

Exista cateva argumente puternice in acest sens:
1) Volumul total al capitalului american intrat in Romania dupa 1990: peste 1.750 milioane USD.
2) Dublarea investitiilor directe ale companiilor din S.U.A. in ultimii trei ani.
3) Crearea in 1999 a unei organizatii (RACTDG) anume pentru a identifica oportunitatile si a pregati venirea altor firme din S.U.A.
4) Asteptarile optimiste exprimate unanim de oficialitatile, investitorii si expertii americani aflati in Romania, care insa nu evita sa puncteze ceea ce Guvernul nostru mai are inca de facut pentru ca mult dorita infuzie masiva de capital american sa ia startul. Elementul detonator ar putea fi lansarea unui program amplu de privatizare a utilitatilor. Iata cateva opinii semnificative in aceasta privinta
· „Ma astept ca economia romaneasca sa mearga mai bine in urmatorii cinci ani decat in ultimii cinci ani, deci sunt convins ca investitiile americane in Romania vor creste.” (Roger Calmeyer, General Manager,
Colgate-Palmolive Romania)
· „Ne asteptam la o crestere a investitiilor americane, cu conditia ca Guvernul roman sa-si respecte promisiunile de a oferi facilitati fiscale investitorilor, sa incheie privatizarea si sa ofere o un mediu legislativ clar pentru afaceri.” (Valeriu Nistor, Country Manager, Xerox Romania)
· „Reforma nu este o revolutie, nu se poate face imediat. Este nevoie de rabdare. Schimbarea integrala si simultana a sistemelor economic si politic este un proces foarte complicat. Toata lumea vorbeste de Ungaria, insa ei au inceput sa aduca investitori din S.U.A. acum 30 de ani. Dar daca se va incepe privatizarea utilitatilor, vor veni multe companii americane.” (Fred Kirchstein, Directorul Biroului pentru Initiativa Privata al USAID)
· „N-as putea face o prognoza, dar nu vad nici un motiv pentru care volumul acestor investitii americane sa nu se dubleze sau tripleze in urmatorii cinci ani. Desigur, daca nu vor aparea elemente care sa descurajeze acest trend: politicile fiscale, situatia pietelor s.a.m.d.” (Marion Day, Directorul Romanian-American Capital and Trade Development Group – RACTDG)

USAID administreaza energizante reformei
Guvernul american cunoaste problemele Romaniei mai bine decat al nostru
In cursul deceniului trecut, USAID a angajat in Romania programe in valoare de 248 milioane USD, precum si capacitatile profesionale a peste 50 de organizatii specializate, in cele mai diverse domenii.

USAID (The United States Agency for International Development) este o agentie independenta a Guvernului Statelor Unite care gestioneaza programele americane de asistenta internationala in domeniile economic si umanitar. „Ne-am concentrat asistenta – ne spune dl Fred Kirchstein, directorul Biroului pentru Initiativa Privata al agentiei – pentru sprijinirea Romaniei in dezvoltarea economiei de piata libera, satisfacerea criteriilor de admitere in U.E. si intarirea democratiei. In acelasi timp, am incercat sa acordam ajutor cetatenilor cu asistenta in domeniul ingrijirii sanatatii, al ocrotirii copilului si crearii de locuri de munca pentru muncitorii disponibilizati.”
Programele USAID au virtutea de a tinti cu mare precizie nevoile cele mai acute ale societatii romanesti. Acest lucru este posibil, pe de o parte, intrucat angajarea proiectelor se face numai dupa o evaluare atenta a problemelor Romaniei. Totodata „au fost identificate sectoare in care investitiile americane pot ajuta Romania sa devina mai competitiva si sa exporte cu succes: turism, IT, industria mobilei si industria prelucratoare.”
USAID da referinte bune Guvernului Romaniei
Daca programele agentiei au succes este, pe de alta parte, pentru ca donatorii si Guvernul Romaniei cad de acord asupra prioritatilor si strategiilor. „Suntem parteneri in acest efort si, tragand cu totii in aceeasi directie, putem duce lucrurile la bun sfarsit. Putem fi mandri cu totii ca reusim acest lucru – subliniaza dl Kirchstein. Cooperam bine cu toate segmentele societatii romanesti, de la guvern la sectorul privat, ONG, administratia locala si persoane fizice. Am avut succes la toate aceste niveluri pentru ca romanii sunt oameni inteligenti, harnici si devotati. Cred ca populatia ar trebui sa multumeasca Guvernului pentru ca munceste din greu in folosul ei.”
Printre cele mai recente si interesante programe economice finantate de Guvernul S.U.A. prin agentia sa pentru dezvoltare internationala se numara:
· Dezvoltarea asociatiilor de afaceri din Romania, proiect gestionat de CIPE (Center for International Private Enterprise).
· Intarirea supravegherii bancare, cu sprijinul Federal Reserve, proiect care va furniza B.N.R. functii de rating bancar si de pre-avertizare asupra riscurilor.
· Reducerea poluarii Dunarii, proiect in care asistenta tehnica a USAID a facilitat obtinerea unui grant de 45 milioane euro pentru orasul Braila.