Departamentul american al Apărării va oferi mai multe detalii.

„Am văzut relatările de presă despre furnizarea de muniţie cu fragmentare Ucrainei, voi lăsa Pentagonul să facă un anunţ formal referitor la noul pachet de asistenţă din stocurile proprii şi să intre în detalii despre acest pachet de asistenţă, privind specificul şi tipurile de muniţie. Dar voi folosi această oportunitate astăzi pentru a evidenţia anumite lucruri. În primul rând, deciziile noastre privind asistenţa de securitate se bazează pe necesităţile Ucrainei pe teren. Iar Ucraina are nevoie de artilerie pentru a susţine operaţiunile ofensive şi defensive.

Artileria este elementul central în acest conflict. Ucraina foloseşte mii de obuze zilnic pentru a se apăra de eforturile Rusiei de a avansa şi pentru eforturile proprii de a recăpăta controlul asupra teritoriului suveran. Noi am furnizat Ucrainei un volum istoric de obuze de artilerie. Şi suplimentăm producţia internă, iar acest proces va continua să necesite timp şi va fi esenţial pentru a oferi Ucrainei provizii în timp ce noi suplimentăm producţia. Noi nu vom lăsa Ucraina fără apărare în niciun moment al acestui conflict”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden.

„Rusia a folosit muniţie cu fragmentare de la începutul acestui război, pentru a ataca Ucraina. (…) În acest context, Ucraina a cerut muniţie cu fragmentare pentru a-şi apăra teritoriul suveran. Muniţia cu fragmentare pe care noi o vom furniza are o rată a eşecului cu mult sub cea utilizată de Rusia”, a adăugat acesta.

SUA a decis să furnizeze muniție cu fragmentare Ucrainei

Surse citate de cotidianul The Washington Post au spus anterior că președintele Joe Biden a aprobat furnizarea de muniţie cu fragmentare Ucrainei.

Pe de altă parte, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se opune acestei decizii.

„Secretarul general al ONU susţine Convenţia privind interzicerea muniţiei cu fragmentare”, a declarat Farhan Haq, purtătorul său de cuvânt, potrivit postului de televiziune CNN.

„Decizia furnizării muniţiei cu fragmentare este un semn al disperării”, a spus ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Grîzlov.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să argumenteze decizia SUA, invocând nevoia ucrainenilor de a se apăra împotriva invaziei ruse, mai ales că și Rusia utilizează muniție cu fragmentare în Ucraina.

„Ne confruntăm cu un război brutal”, a declarat Stoltenberg, citat de de site-ul Tagesschau.de.

Acesta a reamintit însă că Alianţa Nord-Atlantică nu are o poziţie comună privind armamentul de acest tip.

„Sunt decizii ale fiecărui stat membru în privinţa aprovizionării cu armament şi echipamente militare a Ucrainei”, a afirmat secretarul general al NATO, precizând că hotărârile privind asistenţa militară acordată Ucrainei nu sunt luate la nivelul reuniunilor Alianței, ci de către fiecare guvern în parte.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii condamnă decizia lui Joe Biden

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a condamnat decizia SUA de a furniza muniție cu fragmentare Ucrainei, argumentând că în zonele de conflict în care este folosit armament cu submuniţie sunt multe victime civile care ar putea fi evitate.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a spus, la rândul său, că se opune furnizării de bombe cu fragmentare Ucrainei. Ulterior însă, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a declarat că Germania manifestă „înţelegere” pentru decizia Washingtonului.

Suntem siguri că prietenii noştri americani nu au luat uşor decizia de a furniza muniţie cu fragmentare”, a afirmat acesta.