SUA asigură Israelul cu privire la programul nuclear al Iranului. Joe Biden este dispus să folosească forța ca ultima soluție

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid au semnat joi un angajament comun de a refuza Iranului să se doteze cu arme nucleare, strângând rândurile după dispute de lungă durată între aliați cu privire la diplomația globală cu Teheranul.

Acest angajament, care face parte din „Declarația de la Ierusalim” care încununează prima vizită a lui Biden în Israel în calitate de președinte, a urmat după ce acesta a declarat la un post de televiziune local că este deschis la folosirea forței „în ultimă instanță” împotriva Iranului – o mișcare aparentă pentru a răspunde solicitărilor Israelului privind o „amenințare militară credibilă” din partea puterilor mondiale.

De ani de zile, Washingtonul și Israelul au făcut separat declarații voalate cu privire la un posibil război preventiv cu Iranul – care neagă că vrea să obțină arme nucleare. Cu toate acestea, a fost dezbătut dacă au capacitățile sau voința de a pune în practică aceste declarații.

Declarația de joi, transmisă presei înaintea unei ceremonii oficiale de semnare, a reafirmat sprijinul SUA pentru avantajul militar regional al Israelului și capacitatea acestuia „de a se apăra singur”.

„Statele Unite subliniază că parte integrantă a acestei promisiuni este angajamentul de a nu permite niciodată Iranului să dobândească o armă nucleară și că sunt pregătite să folosească toate elementele puterii lor naționale pentru a asigura acest rezultat”, se mai arată în declarație.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Teheranului.

Iranul și-a intensificat anumite activități nucleare

În 2015, a semnat un acord internațional care limitează proiectele nucleare iraniene cu potențial de fabricare a unei bombe. În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a renunțat la acest pact, considerându-l insuficient, retragere salutată de Israel.

De atunci, Iranul și-a intensificat unele activități nucleare, ceea ce a pus pe jar încercarea puterilor mondiale de a reveni la un acord în cadrul negocierilor de la Viena. Israelul afirmă acum că ar susține un nou acord cu prevederi mai stricte. Iranul a refuzat să se supună unor restricții suplimentare.

„Singurul lucru mai rău decât Iranul care există acum este un Iran cu arme nucleare și dacă ne putem întoarce la acord, putem să le ținem bine”, a declarat Biden miercuri la televiziunea israeliană.

Toată atenția este asupra Arabiei Saudite

Dincolo de consolidarea sentimentului de descurajare și de angajament reciproc al aliaților, proiecția de putere a declarației ar putea, de asemenea, să-i ofere lui Biden un impuls atunci când va continua vineri în Arabia Saudită.

Riadul are propriile preocupări legate de Iran, iar Biden speră să transforme acest lucru într-o apropiere între Arabia Saudită și Israel sub auspiciile SUA.

Anterior, joi, Biden a declarat reporterilor că el și Lapid au discutat despre „cât de important este, din punctul meu de vedere, ca Israelul să fie complet integrat în regiune”. Lapid, la rândul său, a considerat călătoria lui Biden în Arabia Saudită „extrem de importantă pentru Israel”.

Unii oficiali israelieni și arabi din Golf consideră că reducerea sancțiunilor din acordul nuclear ar oferi Iranului mult mai mulți bani pentru a sprijini forțele proxy din Liban, Siria, Yemen și Irak.

Aceștia sunt, de asemenea, sceptici cu privire la faptul că administrația Biden va face multe pentru a contracara activitățile regionale ale Iranului.

Un oficial american, întrebat dacă declarația de joi are ca scop câștigarea de timp cu Israelul în timp ce Washingtonul continuă negocierile cu Iranul, a spus: „Dacă Iranul dorește să semneze acordul care a fost negociat la Viena, am spus foarte clar că suntem pregătiți să facem acest lucru. Și, în același timp, dacă nu vor face acest lucru, vom continua să creștem presiunea sancțiunilor noastre, vom continua să creștem izolarea diplomatică a Iranului”.

Amenințarea cu o acțiune militară poate duce la evitarea unui război

Un oficial israelian de rang înalt a descris amenințarea cu o acțiune militară drept un mijloc de a evita războiul.

„(Este) o garanție că eforturile diplomatice, economice și juridice împotriva Iranului vor fi eficiente”, a declarat directorul general al Ministerului Apărării, Amir Eshel, pentru postul de radio Kan din Israel. „Iranul a arătat tuturor că atunci când este presat puternic știe să se oprească și să-și schimbe modul de acțiune”.

În Declarația de la Ierusalim, Statele Unite și Israelul s-au angajat în continuare să coopereze în proiecte de apărare, cum ar fi interceptorii laser, precum și în domeniul tehnologiilor civile.

Statele Unite au fost deschise la viitoarele subvenții pentru apărare acordate Israelului, se arată în declarație, reafirmând interesul Washingtonului pentru reluarea discuțiilor privind o soluție israeliano-palestiniană cu două state, scrie France 24, citând Reuters.