La mai mult de trei ani după falimentul Lehman Brothers, economia SUA rămâne blocată în capcana datoriilor acumulate de către reprezentanţii clasei de mijloc, aceasta din urmă fiind considerată motorul consumului şi principalul vector de creştere economică. Datoriile consumatorilor reprezintă 90% din PIB, procent chiar mai mare decât în Grecia.

Pentru spargerea acestui cerc vicios, autorităţile federale ar trebui să faciliteze înţelegerile dintre consumatori şi instituţiile financiare la care aceştia sunt datori, pentru a şterge o parte din datorii şi pentru a ajuta economia să iasă din blocaj.
Pierderi la bănci

Acest proces ar trebui să aibă loc chiar dacă ar însemna forţarea anumitor bănci să-şi treacă în contabilitate anumite pierderi, consideră economiştii.
"Această situaţie durează de prea mult timp. Avem nevoie de uşurarea datoriilor şi de noi locuri de muncă, fără de care revenirea economică este imposibilă", a afirmat L. Randall Wray, profesor de economie la Universitatea Missouri.

Salvarea băncilor, pachetul de stimulare de un trilion de dolari şi eforturile Rezervei Federale de a ţine dobânda de referinţă aproape de zero au oprit economia din căderea ei liberă de după momentul Lehman Brothers. Dar niciuna dintre aceste măsuri nu a rezolvat problema fundamentală: datoriile uriaşe acumulate de către consumatori.

La începutul crizei, datoriile familiilor americane erau la fel de mari ca PIB-ul. Astăzi, procentul a scăzut la 90% din PIB, dar este în continuare mai mare decât în Austria, Germania, Spania, Franţa şi chiar Grecia.