Alte 100 milioane de dolari vor îngroşa deficitul până în decembrie decă Congresul va extinde perioada pe care se acordă reducerile de taxe pe salarii (aprobate în vremea administraţiei Bush), aşa cum este de aşteptat. Previziunile arată cât de gravă a ajuns problema datoriilor Statelor Unite, care ameninţă creşterea viitoare a economiei.

Raportul CBO deschide dezbaterea privind dimensiunea potrivită la care trebuie să ajungă guvernul federal în anii următori, precum şi propunerile de a pune pe umerii celor mai bogaţi cetăţeni o parte mai mare a poverii fiscale, în condiţiile în care datoria totală a ţării a ajuns la 15 trilioane de dolari. Experţii instituţiei anticipează şi o rată mai mare a şomajului până în 2013. Aceasta ar putea ajunge la 9,2% dacă expiră reducerile de taxe. Decizia de a nu extinde facilităţile va afecta şi perspectivele de creştere economică pe termen scurt, însă va ajuta creşterea economiei pe termen lung.

Agenţiile de rating nu au reacţionat imediat la noile previziuni, înrăutăţite, dar încă un an cu deficit de peste un trilion de dolari nu lasă mult loc pentru recâştigarea ratingului triplu A, coborât anul trecut de Standard & Poors. Agenţiile consideră necesară o reducere a deficitului cu cel puţin 4 trilioane de dolari în următoarea decadă, dar s-au arătat îngrijorate de conflictele politice din Congres şi de lipsa dorinţei politice pentru rezolvarea problemei.