Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat miercuri protestele violente de la Washington drept “scene şocante” şi a declarat că rezultatul alegerilor prezidenţiale americane “democratice” trebuie respectat.

“Scene şocante la Washington D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat”, a scris pe Twitter secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

”Violenţele au fost provocate de o retorică inflamatorie”

O reacţie a venit şi din partea ministrului de externe german Heiko Maas, care a apreciat că duşmanii democraţiei se vor înveseli la vederea scenelor de violenţă de pe Capitoliul SUA şi i-a cerut preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump să accepte decizia alegătorilor americani.

Într-un tweet postat după ce protestatarii au luat cu asalt sediul legislativului american, unde congresmenii validau victoria democratului Joe Biden la preşedinţia SUA, Maas a declarat că violenţele au fost provocate de o retorică inflamatorie.

“Duşmanii democraţiei vor fi încântaţi cu aceste imagini teribile din Washington DC. Trump şi susţinătorii săi trebuie să accepte într-un final decizia alegătorilor americani şi să înceteze să mai calce în picioare democraţia”, a scris Maas.

”Votul democratic trebuie respectat”

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat îngrijorarea cu privire la violențele din capitala SUA. „Evident că suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut. Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și sper că totul va reveni la normal în scurt timp”, a spus Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat că „scenele de la Capitoliul SUA sunt profund îngrijorătoare. Votul democratic trebuie respectat. Suntem convinși că SUA se vor asigura că democrația va fi protejată”.

Premierul britanic Boris Johnson a catalogat scenele din Congresul american ca fiind „rușinoase”. „Statele Unite susține democrația în lume, iar acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii”, a completat el.