La studiu au participat aproximativ 9.000 de respondenţi din SUA, Europa şi Rusia, în perioada februarie – martie 2012, iar numai 5% dintre aceştia au ca prioritate protejarea copiilor de site-urile care distribuie material pornografic.

Comunitatea online devine din ce în ce mai tânără, odată ce laptop-urile şi smartphone-urile sunt mult mai accesibile celor mici. În acest context, unul din trei telefoane mobile (35%) şi două din trei smartphone-uri (62%) sunt folosite pentru a accesa Internetul.

Acelaşi studiu arată că mulţi părinţi se tem de persoanele care le-ar putea face rău copiilor pe reţelele sociale sau pe programele de chat – 10% dintre aceştia au spus că sunt îngrijoraţi de acest lucru. Aceste temeri sunt perfect fondate, din moment ce 53% dintre utilizatori consideră abuzul virtual o problemă serioasă. O parte dintre părinţi i-au descoperit pe copiii lor în timp ce navigau site-uri cu conţinut nepotrivit vârstei lor (9%) sau în timp ce trimiteau informaţii personale unor persoane străine (4%). Per ansamblu, însă, este îngrijorător faptul că părinţii nu depun mai mult efort pentru a-i ajuta pe cei mici să reducă numărul de riscuri la care se expun online.

În prezent, există software special de monitorizare şi supraveghere a modului în care copiii folosesc Internetul. Astfel de programe sunt fie de sine stătătoare, fie sunt integrate în suite de securitate informatică, asemenea modulului de Control Parental din Kaspersky Internet Security 2012, care ajută la configurarea unui nivel de acces la anumite site-uri şi aplicaţii, precum şi la supravegherea activităţilor de pe reţelele sociale. Tot ce are de făcut un părinte este să creeze un cont separat pe computerul de acasă, pe care să-l personalizeze pentru accesul copilului.

Cu toate acestea, protecţia instalată pe PC nu este suficientă, deoarece navigarea pe Internet se poate face foarte simplu de pe o tabletă sau un smartphone. Conform studiului realizat de Harris Interactive, aproape jumătate dintre respondenţi folosesc tabletele (46%) şi smartphone-urile (47%) pentru a comunica pe reţelele sociale. În acest context, Kaspersky Parental Control for Android blochează accesul la pagini web neadecvate şi stabileşte restricţii pentru lansarea anumitor aplicaţii.