România a înregistrat cel mai abrupt declin din lume al averii populaţiei, potrivit unui raport al Credit Suisse, citat de Radio România.
În perioada iulie 2011-iunie 2012, averea populaţiei a scăzut cu 36%, România fiind urmată de Ungaria, cu o scădere de 25%.
Raportul a fost realizat de banca elveţiană Credit Suisse, iar analiştii acesteia au luat în calcul valoarea activelor financiare şi imobiliare deţinute de populaţie, din care au extras datoriile.
Unul dintre motivele scăderii îl reprezintă problemele economice generate de criza din zona euro. De asemenea, s-a erodat valoarea activelor deţinute în dolari americani de populaţie ca urmare a devalorizării leului faţă de moneda americană cu 19%.
Raportul Credit Suisse arată că în zona euro şi Europa de Est s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale averii populaţiei, cu o medie cuprinsă între 10 şi 20% pentru mai mult de zece ţări.
Pe de altă parte, Statele Unite, China, Japonia şi Columbia au înregistrat creşteri ale averii populaţiei de peste 100 de miliarde de dolari.
La nivel global, averea populaţiei a scăzut cu 5,2% în perioada iunie 2011-iulie 2012, acesta fiind, potrivit băncii elveţiene, primul declin de la criza financiară din 2007-2008.
Scăderea a fost cauzată, în principal, de intrarea unor economii în recesiune, de scăderea burselor şi de problemele de pe piaţa imobiliară.