Scăderea continuă a preţurilor le readuce aproximativ la nivelul anului 2006. La nivel trimestrial, indicele general a arătat un comportament stabil, fără fluctuaţii semnificative. Mai precis, în al doilea şi al treilea trimestru, indicele a arătat o scădere de 1,3% şi, respectiv, de 2,4%, în timp ce în primul şi al patrulea trimestru a cunoscut o modificare uşoară de +0,5% şi respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinta a sezonalităţii, se precizează în raportul EFG Eurobank.
Regiunile cu o scădere puternică a preţurilor faţă de 2010 sunt Bucureşti şi Judeţul Ilfov (-7,9%), Dunăre (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) şi Vest (-3,7%). Nivelul preţurilor pentru Moldova, Nord şi Centru a rămas relativ stabil. Regiunea Dunăre este formată din Dobrogea, Sudul Moldovei şi Estul Munteniei. Autorii studiului au regândit harta regională a României în funcţie de similarităţile fiecărei pieţe în parte.
Scăderi de 10% în Bucureşti
Indicii anuali aferenţi zonelor Bucureşti Centru şi Bucureşti Periferie au înregistrat o scădere anuală de 9,9% şi respectiv de 11,3%, indicând semne de corectare suplimentară a preţurilor. În schimb, indicele judeţului Ilfov nu a urmat aceeasi tendinţă, încheind anul cu o creştere de 1,3%. „Trebuie menţionat că indicii trimestriali calculaţi pentru Bucureşti Centru şi Judeţul Ilfov au demonstrat o volatilitate semnificativă în timpul anului, indicând poate evoluţii sezoniere“, explică autorii studiului.
De asemenea, în ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucureşti Centru a înregistrat o scădere de 4,5% de la un trimestru la altul, faţă de o creştere de 3,8% în timpul trimestrului anterior.


Regiunile cu creştere
Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar două regiuni din România, Centru şi Dunăre, au înregistrat valori uşor în creştere de la un trimestru la altul, de 1,1% şi respectiv, de 0,4%. Cea mai rapidă scădere trimestrială a preţurilor s-a înregistrat în Vest, urmata de Moldova, care pare să înregistreze o corectare puternică a performanţei pozitive înregistrată în restul anului.
La nivelul marilor oraşe, Brăila se află în fruntea performanţelor trimestriale, înregistrând o cifră anuală de creştere pozitivă, urmata de Oradea, în timp ce, Galaţi şi Brăila sunt singurele oraşe mari cu o creştere pozitivă a preţuroilor, atât la nivelul indicelui trimestrial, cât şi a celui anual. Indicii celorlalte oraşe prezintă o contracţie moderată a preţurilor, majoritatea demonstrând o performanţă îmbunătăţită în ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.
Preţurile apartamentelor din România arata semne de stabilizare, înregistrând o scădere trimestrială de 0,5%, în timp ce evoluţia pentru întregul an a fost mai severă de -5,6%, comparând ultimul trimestru al anului 2011 cu ultimul trimestru al anului 2010.
„Indicii trimestriali arată posibile corecţii ale dezechilibrelor structurale, în timp ce performanţele mai bune ale anumitor sectoare sau tipuri de unităţi oferă indicii ale unor potenţiale evoluţii pozitive în cursul anului 2012“, precizează consultanţii EFG Eurobank.
Indicele EFG este calculat pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de instituţiile finanţatoare pentru dosarele de credite.



Citeşte şi EFG Eurobank: Preţul locuinţelor se va menţine în intervalul -5% şi +5%, cu tendinţă de scădere