Noul coronavirus a supravieţuit peste 17 zile pe vasul de croazieră, fiind depistat de cercetători pe diverse supraveţe din interiorul navei, relevă studiul, care a cercetat rezultatele eforturilor Japoniei şi Statelor Unite de a stopa focarul de infecţie de pe vasele de croazieră Diamond Princess şi Grand Princess, care a acordat în California.

Mai multe persoane din rândul pasagerilor şi ai echipajelor celor două ambarcaţiuni turistice care au fost carantinaţi la bordul navelor, deşi iniţial nu au prezentat simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19, ulterior au fost testate pozitiv.

Experţii care au realizat studiul citat de CNBC au identificat virusul pe diverse suprafeţe din cabinele pasagerilor simptomatici şi asimptomatici, deopotrivă, chiar şi după 17 zile de la evacuarea acestora de la nava Diamond Princess, însă înaintea efectuării dezinfecţiei spaţiilor respective. Studiul a mai scos în evidenţă faptul că, în urmă cu o săptămână, nu mai puţin de 25 de vase de croazieră aveau cazuri de COVID-19 la bord sau după debarcarea pasagerilor.

De altfel, Kentaro Iwata, expertul în boli infecțioase care a inspectat nava Diamond Princess a descris condițiile ”complet inadecvate” de la bordul navei. Cu experiență în lupta împotriva Ebola și SARS în Africa și China, expertul japonez s-a temut că s-ar putea infecta cu noul coronavirus din cauza condițiilor precare de igienă și a controalelor proaste de la bordul navei.

De altfel, şi cercetătorii de la Institutul de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Princeton au descoperit că noul coronavirus poate persista pe suprafeţele obiectelor din plastic sau oţel de la una la 3 zile cel puţin, iar cantitatea de virus descreşte o dată cu trecerea timpului.

Cei peste 3.700 de pasageri şi membri ai echipajului de pe nava Diamond Princess au fost plasaţi în carantină într-un port japonez pe 4 februarie după ce un pasager a fost descoperit cu COVID-19. Ulterior, nu mai puţin de 800 de persoane s-au infectat la bordul navei, fiind înregistrate şi nouă decese. Un alt deces a fost consemnat pe vasul de croazieră acostat în California, Grand Princess.