Acuzat că a localizat greşit apelurile efectuate de adolescenta din Caracal, Serviciul de Telecomunicații Speciale – STS revine cu explicaţii şi precizează că singura posibilitate legală şi fezabilă pentru o localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicaţiei ”Apel 112”.

În plus, instituţia precizează că adolescenta a fost găsită în zona precizată, la limita inferioară a acesteia. Fata a sunat de 3 ori la 112, două dintre apeluri fiind plasate într-o anumită zonă de către STS, în timp ce al treilea apel apare ca fiind efectuat dintr-o cu totul altă zonă. ”Telefonul victimei a comutat pe o altă celula a operatorului de comunicaţii mobile”, a explicat STS localizarea diferită a apelului.

”Prin apelarea numărului de urgenţă 112 este furnizată şi disponibilă în mod automat informaţia de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc”, a transmis STS.

Serviciul a transmis trei imagini, aferente localizării celor trei apeluri efectuate de adolescenta de 15 ani la 112.

”În cazul de faţă, victima a fost găsită în zona afişată, la limita inferioară a acesteia. Pe durata celui de al doilea apel informaţia de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celula a operatorului de comunicaţii mobile. Pe durata celui de al treilea apel informaţia de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă”, a transmis STS.

Instituţia precizează că ”singura posibilitate legală şi fezabilă pentru o localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicaţiei dezvoltată şi lansată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în data de 15 februarie 2019, denumită Apel 112”.

Potrivit STS, Aplicaţia ”Apel 112” permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului telefonic mobil, tocmai pentru îmbunătăţirea poziţiei de localizare a apelantului la 112.

De cealaltă parte, însă șeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a declarat la Antena 3 că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00 – 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta dispărută la Caracal. El a explicat că poliţiştii au fost cei care au aflat adresa exactă, nu STS.