Textul de lege trebuie să fie aprobat şi de Consiliul Naţional /Camera inferioară/, unde stânga doreşte să obţină respingerea documentului şi chiar desfiinţarea pur şi simplu a acestui sistem forfetar de impozitare.

Cu această primă ”undă verde”, străinii bogaţi, care nu trebuie să aibă o activitate lucrativă în Elveţia, pot spera că vor continua să beneficieze de acest sistem deosebit de favorabil, chiar dacă vor trebui să plătească ceva mai mult impozit.

Printre ei figurează îndeosebi cântăreţul Phil Collins, pilotul de formula 1 Michael Schumacher, cântăreţul Johnny Hallyday sau fostul senator francez Paul Dubrule, cofondator al grupului Accor.

Sistemul forfetar de impozitare este din ce în ce mai contestat în Elveţia, unde opozanţii săi îi critică nedreptatea, deoarece trebuie să fii străin pentru a beneficia de el şi, în plus, suma plătită este foarte scăzută în raport cu averea reală a contribuabilului.

Guvernul, conştient de nemulţumirea contribuabililor elveţieni, a propus o mai mare impozitare a acestor străini, dar nu cu mult totuşi, pentru a nu-i determina să plece din ţară. An de an aceşti străini aduc la vistieria statului circa 668 milioane de franci elveţieni (556 milioane de euro).
Sursa: Agerpres