A fost creat de austrieci, după răpirea Bucovinei (1775). Istoria să gravitează, în sec XV și XVI în jurul deselor conflicte armate cu Polonia, – în special acela provocat de Pocutia vecină.

În cuprinsul acestui județ se află Dumbravă Roșie, pădure de stejari răsărită din ghindă semănată din porunca lui Ștefan cel Mare, pe locul arat de cei 10.000 poloni prinși și înjugați de el după lupta de la Codrii Cosminului (1497).

Orașul Vijnita este leagănul familiei Tăutul, ai căror membri – printre care legendarul logofăt – s-au ilustrat dintre boierii Moldovei.

Populația

Județul are, după rezultatele provizorii ale recensamântului general al populației din 29 decembrie 1930, un număr de 169.518 locuitori.

La dată de 1 iulie 1937 cifra probabilă a populației județului a fost de 182.472 locuitori. Față de populația numărată la recensamântul din 1930 și anume 169.518 locuitori, cifra aflată la 1 iulie 1937 reprezintă un spor natural  de 12.945 locuitori în timp de șase ani și jumătate, ceea ce corespunde unei creșteri de 7,6%.

Județul Storojineț cuprinde două regiuni deosebite : Valea Ceremusului și Valea Siretului. Ceremusul, apă limpede de munte, în tot cursul său formează hotarul țării noastre dinspre Polonia și se varsă cu toată apa adunată de pe la pâraie în Prut.

În schimb, Șiretul atrage spre sine toate pâraiele  ce izvorăsc din munții Bucovinei, situați la est de râul Ceremuș. Valea Ceremusului tinde de la sud la nord, iar cea a Siretului coboară de la vest spre est.

Industrie

68 mori, 18 fabrici de spirt, 1 de surogat de cafea, (Carapciu –pe -Siret), 2 de lichior (Storojinet), 2 de unt, (Adâncata și Bănila-pe Siret), 1 de dojdie comprimată (Carapciu- pe-Siret), 1 distilerie de spirt (Milie), 2 țesătorii (Storojinet și Vijnita),1 fabrică de glucoză și scrobeală (Slobozia- Bănila), 3 de săpun (Storojinet, Vijnita și Ciornohuzi), 3 de pielărie (2 la Storojinet și 1 la Rastoace), 25 de cherestea, 1 de mobile (Bănila-pe –Siret) 1 de placaj (Crasna-Ilschi) și 2 cariere de var (Crasan-Ilschi și la Crasna Purnei).

Din întreprinderile de mai sus, următoarele au un capital social sau un capital investit de 5.000.000 lei și peste. Fabrică de surogat de cafea a șoc. « Grigorcea », Carapciu-pe –Siret (înv.9), Fabrică de spirt Simion Auslander, Cireș (înv. 5), Fabrică de spirt și drojdie comprimată « Grigorcea », Carapciu-pe-Siret (înv.7), Fabrică de glucoză și scrobeală a șoc. « Soare », Slobozia- Bănila (șoc. 16, înv. 17), Fabrică de cherestea a șoc.  “Industria silvică din Bucovina”, Crasna –Ilschi (șoc 15, înv. 229 și Fabrică de cherestea Felix și Mihael Adelsberg (înv.7).

Stațiuni climatice, balneare, turism

Ciudeiu – stațiune climatică de interes local, situată în regiunea dealurilor. Locuințe la țărani. Gara locală pe linia  Carapciu-pe –Siret – Ciudeiu.

Cosciuia – mic cătun așezat între dealuri, la 20 km de Ciudeiu și vizitat în timpul verii pentru aerul curat și climă plăcută pe care o are. Gara locală pe linia Ciudeiu-Cosciuia.

Vișnița și Vijnicioara – stațiuni climatice situate în regiunea munților. Ambele în curs de organizare, nu au deocamdată decât o limitată valoare locală. Gara la Vișnița pe linia Grigore Ghica Vodă – Vijnita.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric