"România are o datorie externă de 97 miliarde de euro, din care 77 miliarde euro sunt împrumutaţi de către populaţie şi sectorul privat. Ne-am concentrat în ultima vreme discuţiile pe deficitele bugetare, pe reforme, dar uităm acest luru: că România are o datorie externă foarte mare, majoritatea făcută de sectorul privat", a declarat, duminică, europarlamentarul.

Stolojan a mai avertizat că ţările în curs de dezvoltare, inclusiv România, trebuie să se pregătească pentru mai rău, întrucât prognoza pentru 2012 este că zona euro va intra în recesiune. El a explicat că astfel de mesaje îngrijorătoare vin din partea unei instituţii precum Banca Mondială pentru că ţările dezvoltate nu mai au posibilitatea de a acţiona aşa cum o făceau în 2009: "Ele se află într-un efort de consolidare fiscală, nu mai pot mări cheltuielile din bugetele lor pentru a susţine consumul, iar principalele bănci nu mai au de unde scădea dobânzile."
Cât despre situaţia de pe pieţele financiare, în privinţa căreia România este vital interesată de ceea ce se întâmplă, Stolojan a  spus că la ora actuală există un blocaj din punct de vedere al pieţei obligaţiunilor guvernamentale şi din punct de vedere al pieţei interbancare, unde se împrumută băncile între ele. Motivul este lipsa de încredere de pe aceste pieţe, vis-a-vis de guverne şi de bănci. "De aceea Banca Centrală a luat măsura de a acorda linii de credit pe 3 ani la dobânda de 1%. Aceste bănci s-au împrumutat cu 500 miliarde de euro. Fluxurile de capital către România şi alte ţări s-au redus foarte mult. Băncile din România nu au probleme de capitalizare, dar băncile mamă vor trebui până la sfârşitul lunii iunie să-şi suplimenteze capitalul cu 115 miliarde de euro", a mai spus Theodor Stolojan.