Biofarm isi trage patron american
Compania americana Health Sciences Group (HSG) a preluat un pachet de 24,34% din actiunile producatorului roman de medicamente Biofarm SA. De asemenea, conducerea HSG a anuntat ca a semnat o scrisoare de intentie pentru cumpararea a inca 50% din actiunile Biofarm. Fred E. Tannous, directorul executiv al Health Sciences Group, a declarat ca este „incantat de finalizarea primei etape de preluare a Biofarm”. „Date fiind puternica echipa manageriala, excelenta linie de produse si perspectivele de crestere semnificative, consideram Biofarm drept baza de la care intentionam sa lansam strategia de expansiune”, a spus Tannous. Infiintata in 1924, Biofarm fabrica in prezent 60 de produse sub diverse forme, pe baza de extracte naturale de origine vegetala si animala. Fabrica a fost privatizata in 1997, prin preluarea de la FPS a pachetului majoritar de actiuni de catre investitori straini. Pentru anul fiscal 2000, Biofarm a anuntat venituri de 7,4 milioane de dolari si un profit net de aproape 500.000 de dolari, iar anul 2001 ar putea aduce venituri de aproximativ 9 milioane de dolari si un profit net de circa 1,5 milioane de dolari.

Multinationalele vin si din Europa de Est
Companiile din Europa Centrala si de Est vor juca un rol important in jocul globalizarii, in conditiile in care peste 30 de astfel de corporatii au lansat o campanie ampla de internationalizare a operatiunilor. Aceasta este una dintre concluziile Raportului Mondial al Investitiilor pe 2001. Practic, anul trecut si pe primele sase luni ale acestui an, respectivele companii si-au dezvoltat puternic activitatile din strainatate. Majoritatea multinationalelor din estul Europei au preferat insa sa investeasca tot in tari din aceasta zona. Singura companie romaneasca mentionata in studiul respectiv este SNP Petrom.
Domeniile cele mai intalnite in acest raport sunt: petrolul, industria alimentara, cea farmaceutica, produsele chimice, transporturile navale sau comertul cu bunuri de larg consum.