”Încercăm să stabilim o limită’” a valorii bonusurilor în comparaţie cu salariile fixe, a declarat raportorul PE în acest dosar, austriacul Othmar Karas, în cursul unei reuniuni a Comisiei de afaceri economice şi monetare a PE (ECON). Această limită ar trebui să fie de 100%, ceea ce înseamnă că bonusul nu poate depăşi salariul unui bancher.
Un recent raport al ABE evidenţiază ”tehnicile învechite” pe care băncile le folosesc pentru a calcula bonusurile angajaţilor, care nu sunt aliniate la riscurile pe care şi le asumă. Astfel de politici subminează eforturile autorităţilor de reglementare în domeniul bancar de a ameliora practicile de remunerare şi influenţează eforturile de diminuare a riscurilor apariţiei unei noi crize financiare, avertizează raportul ABE. De asemenea, studiul a identificat diferenţe mari între aceste bonusuri în statele membre.
Karas a adăugat că încearcă să ajungă ajungă la un compromis asupra acestui proiect legislativ. Anterior, el sugerase ca bonusurile celor care lucrează în sectorul financiar să fie limitate la cel mult dublul salariului de bază.
Unii bancheri primesc bonusuri de 10 ori mai mari decât salariul lor de bază, potrivit studiului ABE. Mai mult, ”criteriile pe baza cărora instituţiile decid practic raportul dintre bonusuri şi salarii nu sunt întotdeauna clare’”.
Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii Michel Barnier şi-a exprimat deja susţinerea pentru un raport fix între bonusurile şi salariile bancherilor.