Compania canadiană Sterling Resources vrea să-şi vândă concesiunile de la Marea Neagra, a declarat marţi seară, la The Money Channel, Cristian Petrescu, membru în comisia de industrii din Camera Deputaţilor, informaţia fiind confirmată şi de şeful Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi.

Sterling Resources deţine concesiunea unei suprafeţe de peste 4.100 de kilometri pătraţi din Marea Neagră, până în anul 2022 iar licenţa pentru explorare şi exploatare poate fi prelungită încă 15 ani. Acordarea concesiunii exclusive a suprafeţei din platoul continental al Mării Negre a făcut anul trecut obiectul unui imens scandal, cu implicaţii politice care au condus la demiterea şefului Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Iniţial, Sterling avea un contract de împărţire a producţiei cu statul român, iar ANRM, în timpul guvernării Tăriceanu, l-a transformat într-unul de concesiune, prin care statul primeşte doar redevenţe, ceea ce, în opinia opozanţilor concesiunii, ar însemna venituri mult mai mici pentru stat. Oficialii Sterling au spus că varianta concesiunii este cea mai bună pentru statul român, pentru că nu-l obligă la cheltuieli de explorare.

Sterling Resources Ltd. desfăşoara operaţiuni petroliere în Marea Britanie (atât în Marea Nordului cât şi pe uscat), în Franţa şi în România (atât pe uscat – Perimetrul Sud Craiova, cât şi în Marea Neagra – Perimetrele Pelican şi Midia). Compania canadiană a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit net de 63 de milioane de dolari americani.