Sebastian Burduja speră ca primele centrale eoliene să fie instalate în Marea Neagră în 2027 sau 2028

România se pregătește pentru exploatarea unui important potențial din Marea Neagră: energia eoliană.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, e explicat că primele proiecte de centrale eoliene ar putea fi instalate în Marea Neagră peste patru-cinci ani, respectiv în 2027-2028.

Demnitarul a subliniat că în Marea Neagră există un potenţial imens din punctul de vedere al energiei din surse eoliene, pe care România nu-l va exploata integral, probabil niciodată.

„Undeva în toamna aceasta vom avea o lege pentru exploatarea energiei din surse eoliene în Marea Neagră, după care urmează un proces destul de îndelungat, împreună cu ANRM (Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale – n.red.) de definire a acestor perimetre de exploatare, plus zona de avize de mediu, de securitate, într-o regiune foarte complicată şi cu toate implicaţiile aferente.

Sper ca din 2027-2028 să vedem şi primele proiecte de centrale eoliene în Marea Neagră, pentru că acolo Banca Mondială ne spune că avem un potenţial imens, 75 de gigawaţi, un potenţial pe care România nu-l va exploata integral probabil niciodată.

Dar oricum, 10-20 de gigawaţi se pot exploata într-un termen de 10-15 ani de acum încolo”, a declarat Sebastian Burduja, într-un interviu acordat Agerpres.

Cadrul legislativ trebuie elaborat corect chiar de la început

Autoritățile își doresc să elaboreze cadrul legislativ corect chiar de la început, pentru a nu mai exista probleme pe parcurs. Din 17 iulie 2023, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru energie eoliană din Marea Neagră, a reamintit Burduja.

„Dacă avem o legislaţie corectă vor veni şi investiţiile.

Dacă nu, am trecut cu toţii prin experienţa legii off-shore care viza exploatarea gazului din Marea Neagră şi ani de zile investitorii au fost blocaţi pentru că nu era un cadru legislativ favorabil.

Partidul Naţional Liberal a schimbat legea respectivă şi a reuşit să o îndrepte şi avem astăzi o decizie finală de investiţii Neptun-Deep”, a mai declarat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja îl cheamă la negocieri pe Nicușor Dan pe tema termoficării din Capitală

Acum o zi, Sebastian Burduja a vorbit și despre probleme cu care se confuntă bucureștenii la sistemul de termoficare.

Termoenergetica București se află în pragul insolvenței, iar reprezentanții companiei spun că Primăria refuză să recunoască și să plătească pierderile cauzate de sistemul vechi de conducte.

„Acum, aproape o lună de zile, noi ne-am adresat primarului general Nicușor Dan, i-am explicat gravitatea situației, n-am primit un răspuns, însă nici până în ziua de astăzi.

Dacă în octombrie ELCEN-ul nu va avea fonduri suficiente să plătească gazul pentru sezonul rece, el poate să intre direct în faliment, ceea ce reprezintă o situație de criză pentru termoficare a Bucureștiului”, a declarat Sebastian Burduja la Antena 3.