"Procesatorii se tem de marii comercianţi. Le este frică, pentru că în momentul în care ar lua o atitudine de alianţă, de o formă mai solidă de negociere cu o structură de monopol precum cea a marilor lanţuri de magazine, ar putea genera o delistare a lor din rafturi, lucru care s-a mai întâmplat. În 2007 un producător de ouă a avut curajul să protesteze faţă de practica privind taxele de raft şi a fost delistat", a spus Steriu.
El a explicat că nici un producător sau procesator nu va îndrăzni să ia atitudine pentru că delistarea ar însemna o scădere cu 60-70% a vânzărilor din a doua zi după eliminarea produselor lor de pe rafturile magazinelor.
"Pentru că le este teamă să, sunt întotdeauna înfrânţi la negocierile cu marile lanţuri. Din acest motiv avem cele mai mari taxe de raft pe produs din Europa", a arătat Steriu.
Acesta spune acesta este motivul pentru care taxele impuse de marile lanţuri de magazine pentru vânzarea produselor prin intermediul acestor reţele sunt cu 10-25% mai mari, în euro, decât în celelalte state europene.
“Retailerii justifică taxele mari prin promovări intense, costuri suplimentare pe infrastructură, coparticiparea la dezvoltarea reţelei”, a precizat Steriu.
Aceste taxe de raft impuse de comercianţi procesatorilor se regăsesc apoi în preţul final al alimentelor, cel cu care este achiziţionat de cumpărători.