"Chiar dacă MFP a luat în octombrie doar două miliarde din cele patru programate, nu înseamnă că asta pune presiune pe împrumuturile din noimebrie.  Până acum, disponibilităţile Contului General al Trezoreriei Statului s-au dovedit o bună sursă de împrumut pentru MFP, în prezent aceste împrumuturi fiind de 29 miliarde lei”, a declarat pentru Capital Vlad Muscalu, economistul şef al ING. Muscalu a preluat această poziţie după plecarea de vineri a lui Nicolaie Chidesciuc la departamentul de cercetare al JP Morgan din Londra.

Presiune relativ scăzută pe finanţare

Potrivit lui Muscalu, titlurile de stat scadente în noiembrie, deci cele care trebuie prelungite, însumează 3,3 miliarde lei, astfel că suma programată de MFP pentru noiembrie vizează aceste datorii scadente, precum şi nevoile suplimentare de deficit bugetar sau alte nevoi de finanţare ale statului.

Pentru luna decembrie, emisiunile scadente cumulează chiar mai puţin, 2,6 miliarde lei, dar în ultima lună a anului nevoile de acoperire a deficitul bugetar sunt cele mai mari.

Pentru prima jumătate din 2012, Muscalu spune că, deocamdată, MFP trebuie să împrumute lunar 3,6 miliarde lei, pe medie, pentru a acoperi titlurile de stat scadente în această perioadă. Pe primele zece luni din acest an, MFP a împrumutat pe medie 5,4 miliarde lei lunar.

ING estimează ieftinirea împrumuturilor statului în 2012

“Statul are nevoie de bani mai mult pentru a finanţa datoria publică, decât pentru acoperirea deficitului bugetar. În privinţa randamentelor la titlurile de stat ce vor fi emise, ne aşteptăm ca randamentele să se menţină în jurul nivelurilor din prezent până la finalul anului. În prima parte a anului viitor vedem scădere echilibrată a randamentelor, cu 100 de puncte de bază (1% n.red.) la titlurile de stat până într-un an şi de 50 de puncte de bază la obligaţiunile pe cinci ani”, declară Muscalu.

Estimarea ING se bazează pe ipoteza tăierii dobânzii-cheie de către BNR, cu 75 de puncte de bază (0,75%), până la 5,50% pe parcursul primei jumătăţi din acest an, dar şi pe perspective creşterii lichidităţii titlurilor de stat, impulsionată şi de emisiunile pe pieţele externe.

Deficitul bugetar agreat cu FMI şi Uniunea Europeană pentru acest an şi este de circa 24 miliarde lei.