La numai câteva zile de la preluarea funcţiei, şeful Pentagonului a reunit în jur de 20 de generali, ambasadori şi responsabili ai serviciilor de informaţii la baza americană Camp Arifjan din deşertul kuweitian.

Adresându-se trupelor americane înainte de această reuniune, Ashton Carter a dat asigurări că ţările din coaliţia condusă de SUA sunt pe cale 'să respingă foarte abil SI, departe de Kuweit' şi de alte state. 'Şi-i vom administra, fără îndoială, o înfrângere ireversibilă', a mai spus el.

Ashton Carter a explicat că a convocat gradaţi de rang înalt, printre care generalul James Terry, comandantul campaniei împotriva SI, diplomaţi şi membri ai comunităţii de informaţii 'pentru a discuta campania în toate dimensiunile sale'.

Discuţia cu uşile închise ar urma să nu se limiteze numai la Irak şi Siria, unde avioanele americane şi ale ţărilor coaliţiei lovesc zilnic ţinte jihadiste, ci vor include şi lupta la nivel regional împotriva SI, a mai spus el.

'SI nu este o ameninţare numai pentru Irak şi Siria, ci pentru întreaga regiune', a afirmat Carter, ajuns duminică în Kuweit din Afganistan.

Întrebat de un soldat despre eventualitatea unei desfăşurări de trupe la sol, Carter a rămas prudent, declarând că orice decizie pe acest subiect va fi examinată cu grijă. 'Dar vom face tot ce va fi necesar pentru a veni de hac SI', a spus secretarul apărării.

Preşedintele american Barack Obama a exclus până în prezent o astfel de desfăşurare de trupe.

Reuniunea din Kuweit are loc după mai multe de şase luni de campanie militară aeriană asupra grupării SI, una care a permis trupelor kurde să recucerească poziţiile ocupate de jihadişti în nordul Irakului şi oraşul sirian Kobane.

Jihadiştii continuă totuşi să controleze mari teritorii şi par să-şi fi extins influenţa în Libia, unde au executat 21 de bărbaţi, în principal egipteni, de confesiune coptă.

Numai în Siria peste 1.600 de persoane, în principal jihadişti, au murit în loviturile aeriene ale coaliţiei din ultimele cinci luni, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

În ceea ce priveşte Irakul, SUA îşi doresc ca guvernul de la Bagdad, dominat de şiiţi, să facă mai multe eforturi pentru a-i mobiliza pe sunniţi împotriva grupării SI.

Potrivit unui responsabil care îl însoţeşte pe Ashton Carter, mii de sunniţi irakieni s-au oferit voluntari pentru a lupta împotriva jihadiştilor, dar solicitarea lor de creare a unei Gărzi Naţionale nu a fost aprobată.AGERPRES