Conform aceleiași surse, evoluția acestui indicator a fost influențată în principal de diminuarea disponibilităților sub formă de numerar și depozite. Căci volum acestora s-a restrâns (-9,1%) și a coborât la 6,5% din PIB, pe fondul contextului politic și economic caracteristic unei perioade electorale.

Volumul împrumuturilor acordate de administrațiile publice a înregistrat o creștere (+2,4%). S-a ajuns la valoarea de 2,1% din PIB și s-a înregistrat o scădere cu 0,1 puncte procentuale față de trimestrul I al anului 2024. Deținerile sub formă de participații și acțiuni/unități ale fondurilor de investiții s-au menținut constante.

Acestea reprezintă 9,8% din PIB. Alte creanțe de încasat (inclusiv taxe, impozite, contribuții sociale, creanțe comerciale, sume datorate de agenți economici autorităților publice și creanțe externe) au crescut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 7,1% din PIB.

BNR, mesaj important la început de săptămână

Obligațiile financiare ale administrațiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, au urcat cu 3,7 puncte procentuale. Au ajuns la 60,4% la finalul primului trimestru din 2025.

„Această evoluţie a fost determinată în principal de majorarea stocului titlurilor de natura datoriei (+2,8 puncte procentuale în perioada analizată), până la 41,2 la sută din PIB, ca urmare a emisiunilor de obligaţiuni lansate de Ministerul Finanţelor pe piaţa internă şi externă, în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei guvernamentale”, subliniază reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR).

În intervalul analizat, valoarea împrumuturilor contractate de guvern a crescut cu 23,7% față de trimestrul I din 2024, ca urmare a lansării titlurilor de stat nenegociabile destinate populației, prin programul Tezaur. Procentual, indicatorul s-a majorat cu 1,2 puncte procentuale, atingând 8,8% din PIB.

Datorii peste datorii

Categoria „alte datorii de achitat” a atins un nivel echivalent cu 9,4% din PIB. Sectorul administrației publice a consemnat un necesar net de finanțare de 2% din PIB în primele trei luni ale anului 2025. Ceea ce reprezintă o scădere față de 2,4% din PIB înregistrat în trimestrul I 2024.

Administrația centrală a raportat un necesar net de finanțare de 2,3% din PIB (comparativ cu 2,6% în aceeași perioadă din 2024). Autoritățile locale au consemnat, de asemenea, o capacitate netă de finanțare de 0,3% din PIB (față de 0,2% din PIB în primul trimestru din 2024).

Administrațiile din domeniul asigurărilor sociale au înregistrat o capacitate netă de finanțare de 0,04% în trimestrul I 2025 (în comparație cu 0,1% din PIB în aceeași perioadă a anului anterior), notează Agerpres.