Trebuie menționat că preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, continuă să nu recunoască rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, conform agerpres.ro

Ce a spus secretarul de stat al Georgiei

Secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger, a confirmat însă că renumărarea manuală a voturilor din acest stat nu a schimbat rezultatul primei numărători şi că Biden a câştigat.

„Cifrele reflectă verdictul poporului, nu o decizie a cancelariei secretarului de stat sau a instanţelor sau a uneia din campaniile electorale”, a declarat presei oficialul, care este republican şi susţinător al lui Donald Trump.

Echipa actualului preşedinte se bazează pe răsturnarea rezultatelor în parlamentele unor state unde republicanii sunt majoritari, afirmă trei surse ale Reuters care cunosc planurile respective. În obiectiv sunt în primul rând Michigan şi Pennsylvania. Totuși, chiar dacă Donald Trump ar fi declarat câştigător în aceste state, nu va fi suficient pentru a trece pe primul loc, în faţa lui Biden, în Colegiul Electoral.

Reuters arată că pentru a obţine un nou mandat actualul preşedinte ar avea nevoie de răsturnarea rezultatelor votului deja consemnate în trei state şi de susţinerea Congresului SUA şi probabil chiar a Curţii Supreme, iar un astfel de eveniment ar fi fără precedent în istoria modernă a Statelor Unite.

Donald Trump își respectă angajamentul

Chiar dacă Donald Trump a pierdut alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, el continuă să conducă Statele Unite până pe 20 ianuarie 2021.

În acest context a decis o reducere progresivă a numărului de trupe americane din Afganistan la 2.500 de militari în ianuarie 2021, cel mai mic contingent american din două decenii de război, a anunțat, marți, Pentagonul.

Actualul ocupant al Casei Albe a promis că va pune capăt „războaielor nesfârșite”. Aproximativ 2.000 de soldați se vor retrage din Afganistan până pe 15 ianuarie, iar alți 500 vor părăsi Irakul, lăsând doar 2.500 de soldați în fiecare țară, a declarat noul ministru interimar al Apărării, Christopher Miller.

Retragerea va interveni atunci când Donald Trump, învins în alegerile prezidențiale de către democratul Joe Biden, va ceda puterea pe 20 ianuarie.

Această decizie reflectă dorința președintelui american „de a pune capăt cu succes și responsabilitate războaielor din Afganistan și Irak și de a ne aduce soldații curajoși acasă”, a spus el.

Înainte de anunțul Pentagonului, mai mulți oficiali americani și străini au avertizat împotriva retragerii pripite și totale care ar favoriza grupuri extremiste precum Al-Qaeda sau gruparea Statul Islamic, potrivit Le Point.