"La ora actuală avem încă 400.000 de hectare de pădure în litigiu, în diverse faze procedurale în justiţie, dar noi considerăm că va rămâne în proprietatea publică a statului cea mai mare parte a acestei suprafeţe. Evident că vom aplica ceea ce va spune justiţia. În ultimii 25 de ani, proprietatea publică a statului a scăzut la mai puţin de jumătate, în urma celor trei legi ale retrocedării. Statul mai are acum 3,145 milioane hectare cu păduri, ceea ce înseamnă 48% din fondul forestier naţional. Cred, însă, că în perioada următoare nu vor mai fi mari mişcări de suprafeţe", a precizat şeful Romsilva, la debutul campaniei de împăduriri. 

După mai bine de 16 ani, Romsilva a câştigat definitiv în justiţie, la începutul lui 2017, procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, recuperând în proprietatea statului aproape 167.000 de hectare de păduri, aflate în judeţul Suceava. 

În ceea ce priveşte tăierile ilegale din pădurile proprietate publică a statului, Pahonţu afirmă că acestea s-au cifrat la 28.000 metri cubi în primele nouă luni ale anului, ceea ce înseamnă o scădere cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, an în care a fost înregistrată, de asemenea, o diminuare faţă de anul 2015. 

Potrivit directorului general al regiei, Romsilva a obţinut la 9 luni un profit brut de aproape 315 milioane de lei, în creştere semnificativă faţă de indicatorul programat (100 de milioane de lei), iar până la sfârşitul anului "va creşte cu siguranţă", deoarece trimestrul IV este unul care asigură foarte multe surse de venituri pentru regie. 

În primele trei trimestre, veniturile regiei au crescut cu 17,8% faţă de bugetul programat, până la 1,672 miliarde de lei, dar şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când acestea au totalizat 1,427 miliarde de lei. 

Romsilva administrează la ora actuală 3,14 milioane de hectare păduri de stat, aproximativ 48% din totalul fondului forestier naţional.

SURSA: Agerpres