Contribuţia virată către fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a fost îngheţată anul trecut la 2% în loc să crescă la 2,5% aşa cum se prevede în calendarul legiferat, în acest an contribuţia este de 2,5% în loc să fie de 3%.

“Prin aceste două măsuri, bugetul statului român a facut deja „economii” de 200 de milioane de euro pe seama buzunarului celor cinci milioane de salariaţi care contribuie azi la Pilonul II, prin fondurile de pensii administrate privat”, explică un comunciat remis de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

În plus, APAPR arată că cifrele avansate de sindicate sunt false. “Prin blocarea contribuţiei la 2% în loc de 2,5%, statul ar economisi în restul de 7 luni din 2010 doar 45 de milioane de euro şi nu 400 de milioane de euro, aşa cum prezintă sindicatele, într-o manipulare evidentă. Faţă de un deficit de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii în 2010, reducerea contribuţiei la Pilonul II ar reprezenta în 2010 doar o acoperire de 1,8% din acest deficit, ceea ce în mod evident nu reprezintă nicio soluţie reală”, se mai spune în comunicatul APAPR.

Participanţii la fondurile de pensii de pe Pilonul II încasează contribuţii de 2,5% din salariu în conturile individuale începând cu luna martie a.c. În mdo firesc, contribuţiile majorate ar fi trebuit să intre în conturi încaă din luna ianuarie.

Reducerea contribuţiilor la 2% ar afecta dreptul la proprietate al celor cinci milioane de participanţi la fondurile de pensii de pe Pilonul II. Totodată, mutarea diferenţei de 0,5 puncte procentuale în buzunarul statului pentru a fi cheltuiţi imediatar contribui şi la reducerea finanţării disponibile pentru economie – fondurile de pensii investesc în obligaţiuni dar şi pe bursă.

DETALII:
Citeşte şi Hossu: Nu putem sărăci o generaţie de pensionari pentru că APAPR vrea profit