Ocna Mureș, oraș care a fost zeci de ani pe harta turistică a României prin Băile Sărate, revine în rândul stațiunilor balneare. Aici vor fi investiți aproape șase milioane de euro în amenajarea unei baze de tratament și agrement, cu centre de sănătate, recuperare și bazine cu apă dulce și sărată.

”Avem o sare foarte benefică pentru tratamentele neurologice și reumatice periferice. Vom folosi saramura din zona Ocna Mureș pentru Băile Sărate. Vor fi două bazine cu apă dulce, unul cu apă sărată, destul de mare, va fi saună umedă, saună uscată și șase cabinete de tratament cu mai multe proceduri. Băile sunt gândite pentru 700 de oameni pe zi pe timp de vară și 400 de oameni pe timp de iarnă. Este un parteneriat pe zece ani cu Consiliul Județean atât la construcția băilor cât și la gestionarea de după. Se merge până la faza de declarare a stațiunii balneare și promovarea pe viitor a acesteia. Saramura de la Ocna Mureș are cea mai mare puritate de sare, de 98%”, a spus Silviu Vințeler.

Primăria Ocna Mureș a semnat, recent, contractul în valoare de 5,9 milioane de euro pentru revitalizarea ”Băilor Sărate”, banii fiind alocați de administrația locală și Consiliul Județean Alba, fiecare în procent de 50%. Licitația a fost câștigată de Asocierea S.C. TCI Contractor General S.A. (Cluj-Napoca) – S.C. Iasicon S.A. (Iași).

Investiția presupune construirea unui complex turistic cu spaţii cu destinaţii multiple, printre care bază de agrement, sală de fitness, restaurant, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, magazin de echipamente şi produse balneare și cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii.De asemenea, obiectivul va avea o bază proprie de cură balneară, cu piscină de tratament, săli de consultaţii medicale şi masaj, dar şi spaţii pentru practicarea de activităţi sportive cu piscine exterioare, saune şi săli de gimnastică.

Astfel, staţiunea va oferi mai multe servicii prin centrele de sănătate, recuperare, înfrumuseţare şi divertisment.Baza de tratament şi agrement ar urma să fie finalizată la începutul anului 2021, termenul de construcție fiind de 30 de luni.Bazinele exterioare vor avea o suprafaţă peste 1.700 de metri pătraţi, iar în jurul acestora vor fi amenajate spaţii verzi, unde se vor planta arbuşti şi tufişuri.
Investiţia se realizează ţinând cont de potenţialul balnear al apelor care se află în Ocna Mureş, iar bază de tratament va deservi atât locuitorii oraşului, zonă limitrofă, dar şi potenţialii turişti.Baza de tratament și agrement va fi amenajată pe un teren ce are o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați.

 

Istoria Băilor Sărate din Ocna Mureș

Construcţia lor a început în 1897, imediat după construirea Uzinei de Produse Solvay, cu implicarea directa a baronului Solvay şi a contelui Teleky.
La început a fost o construcţie din lemn, compartimentată astfel încât să poată fi aplicate cât mai multe tratamente şi cure, potrivite calităţii apelor sărate.

În 1910 a început construcţia unui local din cărămidă, lucrarea fiind terminată în 1917, având în plus mai multe bazine exterioare şi interioare pentru tratament. 
În perioada interbelică era a doua staţiune balneo-climaterica din Românía, ca număr de turişti şi ca importanţă medicală. Erau peste 10.000 de persoane care vizitau staţiunea anual, pentru tratarea afecţiunilor şi pentru recuperare. Avea un parc de recreere şi terenuri în aer liber pentru diferite sporturi, toate destinate turiştilor.
În 1948 a fost naţionalizată, dar a continuat să fie un reper al turismului balnear din România.
În 2002 Baza de tratament a fost ”privatizată”, iar în 2012 a dispărut fizic de pe harta oraşului.
Dintre factorii naturali de cură în oraşul Ocna Mureş trebuie menţionaţi climatul tonic şi apele minerale clorúrate şi sodice din lacurile existente pe locurile vechilor saline.
Băile Sărate au avut, pentru tratamente medicale şi de recuperare specifice, instalaţii pentru aeroterapie, helioterapie, electroterapie şi băi calde cu apă minerală sărată.
Apele care au fost utilizate în cadrul complexului „Băile Sărate” au o concentraţie deosebit de mare de sare (266 grame /litru), având următoarele indicaţii terapeutice:
* Afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală şi lombară, artroze, poliartroze);
* Afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală);
*. Afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări algice articulare după reumatism articular acut sau după infecţii de focar);
*. Afecţiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stări după operaţii pe muşchi tendoane şi oase, stări după entorse, luxaţii şi fracturi);
*. Afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, sechele minore după polineuropatii, sechele după poliomielită);
*. Afecţiuni ginecologice (insuficienţă ovariană, cervicite cronice, metroanexite cronice)

SURSA: ziarulunirea.ro