Drogurile în şcoală devin o problemă greu de rezolvat şi în Bistriţa-Năsăud. Sfârşitul de an a adus în atenţia publică două astfel de situaţii: un elev aflat sub influenţa lor a atacat o vânzatoare cu un cuţit, iar acum e arestat la domiciliu, iar altul a intrat cu ele în şcoală şi a încercat să le vândă.

Un elev aflat sub influența drogurilor a amenințat o vânzătoare

Un elev de numai 16 ani din Bistriţa-Năsăud îşi petrece sărbătorile în arest la domiciliu. Suspectat că era sub influența unor droguri, el a pus un cuțit la gâtul unei vânzătoare, căreia i-a cerut banii din casă. Dar acesta nu este singurul caz care a dat bătăi de cap profesorilor.

Camelia Tabără, inspectorul școlar general: În afară de copilul de la Rebreanu, care e de notorietate, mai avem o situație în care există suspiciune de comercializare în incinta școlii, dar la care iarăşi suntem blocați să avem presiunea notei la purtare. Unul dintre suspecți este în clasa a XII-a, poate fi exmatriculat, dar bineînțeles direcțiunea a fost contactată de avocatul familiei să respecte toate procedurile, pentru că toată lumea a învățat că poate să exploateze viciile de procedură.

Cu dificultăți se confruntă și Centrul Județean Antidrog.

Maria Borcani, coordonator: Noi nu putem să primim în asistenţă persoane care sunt referite, inclusiv de DIICOT sau de către Serviciul de Combatere sau de către cadrele didactice, veniţi cu părinţii sau din proprie iniţiativă, decât dacă ei îşi exprimă acordul de a intra într-un program de asistenţă. Deci, nu pot fi constrânşi nici măcar prin ordonanţă de evaluare dispusă de către DIICOT.

Inspectoratul Școlar Județean a anunțat că va decide soarta elevilor cu probleme în prima parte a anului viitor.