Armata americană părăsește baza aeriană Bagram, iar oficialii se pregătesc pentru eventuale operațiuni de urgență, fiind îngrijorați de stabilitatea Afganistanului, arată The Wall Street Journal. 

Oficialii americani își grăbesc planurile vizând evacuarea urgentă a ambasadei americane din Kabul, temându-se că înrăutățirea securității din Afganistan ar putea pune în pericol personalul militar și diplomatic rămas, precum și alți cetățeni americani. Pregătirile se înscriu în planurile de retragere a SUA din Afganistan, planuri care, potrivit unor declarații de vineri ale Pentagonului, ar putea fi puse în aplicare până la sfîrșitul lunii august. Oficialii au spus că, în cadrul aceluiași plan de retragere, armata americană s-a retras de la baza aeriană din Bagram, centrul operațiunilor militare americane din Afganistan timp de aproape 20 de ani.

Planul de retragere până în luna august reprezintă o schimbare comparativ cu cel anterior, care prevedea retragerea tuturor forțelor americane chiar în această lună.

Prelungirea planului de evacuare a ambasadei nu a mai fost anunțată anterior și reflectă o creștere a îngrijorării legate de eventualitatea unei ofensive a talibanilor care ar putea primejdui forțele de securitate americane și pe cele ale guvernului afgan care păzesc ambasada SUA. Planul ar viza nu doar evacuarea sutelor de angajați ai ambasadei SUA, ci și pe cea a altor mii de cetățeni americani aflați în această țară.

Pregătirile sunt în desfășurare

Oficialii americani au subliniat că evacuarea personalului american nu e imediat necesară și că pregătirile sunt încă în curs de desfășurare, deși au fost urgentate. Oficialii au mai spus că armata se află în contact cu Departamentul de Stat al SUA. „Nu este un plan, ci este o eventualitate”, a spus un oficial. „Se află încă printre măsurile care ar putea fi luate ‚în caz că’”.

Deși detaliile planului sunt secrete, oficialii spun că Statele Unite își amplasează elicopterele și echipajele lor pe un aeroport de lângă Kabul care ar putea fi înscris în planul de evacuare. Potrivit declarațiilor unor persoane la curent cu subiectul, operațiunea de evacuare ar putea necesita și un numeros personal de bord și mari avioane strategice care să poată evacua nu doar personalul ambasadei, ci eventual și pe toți americanii din țară, finalizarea operațiunii putând necesita zile întregi.

În Afganistan, talibanii au cucerit peste 100 de districte de pe teritoriul țării, multe dintre ele după ce, în luna aprilie, președintele Biden a anunțat că SUA își încetează rolul în acest conflict care durează de aproape 20 de ani.

Întrebat, vineri, despre capacitatea SUA de a mai putea sprijini guvernul afgan, Biden a spus că are încredere în planul de retragere și dorește ca afganii să se grăbească. El a subliniat că, deși s-ar putea ca SUA să mai poată oferi un oarecare sprijin aerian, „afganii vor trebui să facă asta singuri împreună cu forțele aeriene de care dispun”.

Retragerea SUA din Bagram a făcut ca singurul avanpost militar american din țară să rămână cartierul general militar al SUA de la Kabul, unde sunt încă mobilizate niște sute de militari americani, precum și soldați mobilizați la ambasadă și pe aeroport.

Oficialii americani spun că toate forțele, tot armamentul, toate vehiculele și orice alte utilaje au fost acum evaacuate din Bagram, cea mai mare bază deținută de SUA în Afganistan.

O tranziție fără incidente

Un administrator districtual din Bagram a declarat pentru Associated Press că retragerea americană din regiune s-a făcut fără o implicare suficientă la nivel local și că forțele afgane au evacuat zeci de hoți. Colonelul Sonny Leggett, purtătorul de cuvânt al Comandamentului SUA, a spus că a existat o coordonare adecvată, astfel încât tranziția să aibă loc fără incidente și „lăsând la plecare forțele de securitate afgane pe cele mai bune poziții posibile”.

Talibanii au calificat retragerea SUA din Bagram ca fiind un pas pozitiv. „Prin retragerea completă a forțelor străine, afganii se vor apropia mai mult de pace și de securitate”, a declarat pe Twitter Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor.

Profitând de plecarea americanilor, talibanii au lansat în ultimele săptămâni o mare ofensivă, capturând un sfert din districtele administrației locale din Afganistan.

Publicul nu a putut asista la închiderea bazei din Bagram, bază care, începând din 2001, după ce SUA au invadat Afganistanul, s-a numărat printre primele care au adăpostit forțe, drone, avioane de război și soldați ai forțelor speciale americane.

În lipsa bazei din Bagram, SUA nu mai dispun de capacități care să ofere din interiorul țării sprijin aerian forțelor combatante americane sau ale coaliției, inclusiv forțelor afgane.

Viitorul sprijin aerian trebuie să vină de la bazele din Qatar, de la alte baze din Orientul Mijlociu sau de pe un portavion aflat în regiune. Potrivit oficialilor, toate aceste forțe sunt la câteva ore distaanță de Afganistan, ceea ce le reduce din eficiența imediată.

Un timp, Casa Albă s-a gândit să lase deschisă baza aeriană din Bagram, construită cu decenii în urmă de Uniunea Sovietică. Dar s-a renunțat la plan după ce, luna trecută, Biden a decretat ca baza trebuie închisă conform planului.

Principalul comandant american din Afganistan, generalul de armată Scott Miller, rămâne deocamdată în țară. Plecarea sa, prevăzută luni, a fost amânată cel puțin până săptămâna viitoare, din dorința de a îmbărbăta forțele afgane. Generalul Miller se va deplasa și la Bruxelles, susțin oficiali din sectorul apărării. Generalul Miller va fi înlocuit de un comandant de două stele, amiralul Peter Vasely.