de succes roman? Deocamdata, a identificat trei idei posibil castigatoare, insa nici una nu va fi dezvoltata in cadrul companiei sale, GeCAD. La sfarsitul anului trecut, Radu Georgescu lansase programul-concurs Start IT, menit sa identifice tehnologii de succes. Initial, unul dintre scenariile pe care le lua in calcul GeCAD era sa se transforme intr-un soi de fond de capital de risc care sa finanteze aceste proiecte. Intre timp, planurile s-au schimbat. Compania de software a ales doar sa sprijine si sa promoveze proiectele pe care le considera viabile. Din o mie de proiecte depuse, GeCAD a ales trei. Concret, a apelat la o companie de consultanta care a intocmit, pentru fiecare in parte, un business plan. Acesta va fi instrumentul principal cu care initiatorii proiectelor vor incerca sa atraga investitori sau parteneri strategici. Pana acum, Start IT a costat aproximativ 100.000 de dolari. Au fost alese proiecte din domenii total diferite: dezvoltarea unei platforme pentru creat jocuri, un sistem de monitorizare a flotelor de masini si un program care sa identifice un „modus operandi” (mod de lucru) al celor care fac fraude pe Internet.Ce are de castigat Radu Georgescu din toata aceasta poveste? Financiar, nimic. „Vreau sa sprijin dezvoltarea unor proiecte cu potential succes pe piata internationala. As vrea ca Romania sa fie asociata cu mai multe produse de succes. Aceasta va ajuta indirect si GeCAD”, declara Radu Georgescu, presedintele companiei. Din acest motiv, nu au fost agreate proiectele care ar fi avut doar aplicabilitate locala, gen solutii ERP (Enterprise Resource Planning) sau softuri de contabilitate. De fapt, Georgescu nu a renuntat la ideea de a dezvolta tehnologii proprii in cadrul companiei sale. Insa vrea sa porneasca de la idei generate din interiorul companiei. Deocamdata, cautarile continua. De acest proiect urmeaza sa se ocupe o divizie separata – GeCAD Technologies. Cu alte cuvinte, Georgescu sustine ca investeste in imaginea industriei nationale de software a Romaniei. Este interesant de urmarit daca aceste trei proiecte chiar vor genera produse viabile si pe plan extern. Altfel, investitia nu isi va atinge scopul.

Un avocat convertit la programare
Unul dintre proiectele care a primit girul (nu si finantarea) GeCAD este un software care identifica modul de operare al infractorilor virtuali. Initiatorul proiectului este Mihai Cuc, de profesie avocat, pasionat de informatica. Softul pe care acesta vrea sa-l dezvolte va avea pentru comertul electronic acelasi rol pe care softul antivirus il are in materie de virusi. Pentru a-si definitiva ideea, cauta parteneri. „As prefera un partener strategic din zona software care sa dezvolte programul nostru”, declara Mihai Cuc. „Nu refuzam nici asocierea cu un fond de investitii, daca pretentiile sale financiare nu sunt exagerate”, adauga Cuc. El spune ca investitia minima este de 50.000 de dolari. Desi numele de cod al programului este „Ebay Fraud Detector”, aplicabilitatea sa nu se limiteaza la cel mai cunoscut site american de licitatii. Daca se dovedeste viabil, poate fi benefic pentru comertul virtual din intreaga lume. Mihai Cuc continua discutiile cu GeCAD, companie care ar putea fi (cine stie?!) chiar partenerul atat de mult cautat.

SkyTrack sau sperietoarea hotilor de benzina
Vanda Mincu a coordonat realizarea unui program care daca ar fi implementat la toate companiile care au flote de masini in Romania nu ar mai exista furturi de benzina. Aceasta este una din aplicatiile programului SkyTrack, specializat in monitorizarea flotelor de masini. Localizarea autovehiculelor se face prin tehnologie GPS, iar transmiterea datelor catre un server central este realizata printr-o conexiune GPRS (furnizata de Connex sau Orange) sau prin serviciul de Internet mobil de la Zapp. Sistemul ofera informatii legate de pozitia masinii, directia de deplasare, starea motorului sau a rezervei de carburant, aducand reduceri de costuri cu 30-50%. SkyTrack este deja functional, fiind folosit de o companie de securitate si paza, insa are aplicabilitate si la alte companii: din transport, distributie, taxi, salvare sau politie. Vanda Mincu ia in calcul mai multe modalitati de asociere: una este identificarea unei companii cu experienta in marketing si vanzari. Antreprenoarea nu exclude posibilitatea unei investitii realizate de un partener financiar. Veniturile pe care le poate aduce SkyTrack sunt de 100.000 de dolari pe an.

Omul care vrea sa faca bani In joaca
Andrei Fantana face jocuri pentru UbiSoft. A invatat suficient de multe despre acest domeniu, ca sa isi deschida propria afacere. Ca si ceilalti tineri intreprinzatori continua cautarea unui investitor. Andrei crede ca investitorul ar putea fi mai degraba in strainatate. Totusi, „in Romania au inceput sa apara companii sau oameni suficient de deschisi sa finanteze un asemenea proiect”, spune creatorul de jocuri. In esenta, proiectul sau consta in dezvoltarea unei tehnologii pentru facut jocuri. Ideea sa are cel putin trei modalitati de concretizare: vanzarea in sine a tehnologiei sub forma de licenta si/sau redeventa, realizarea de jocuri la comanda sau dezvoltarea unui joc in sine. Investitia variaza in functie de fiecare scenariu in parte. Cel mai ieftin ar fi sa creeze un joc pentru telefonul mobil, investitie de circa 50.000 de dolari. Aceasta poate creste la sute de mii sau chiar milioane de dolari, daca ne gandim la jocuri pentru PC sau consola. Investitia care ar ajunge cel mai greu la maturitate, dar care ar aduce si un castig mare, este vinderea tehnologiei sub forma de licenta.